Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kaleiçi’nin geleceği ve turizm potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bölgedeki değerin “en doğru şekilde” dünyaya sunulması gerektiğini söyledi. Şahin, ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Kaleiçi’nin sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.
Kaleiçi’nin turizm değeri ve korunması gündemde
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Kaleiçi’nin geleceği ve turizm potansiyeli ele alındı. Programa Antalya Valisi Hulusi Şahin’in yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Şahin, Kaleiçi’nin Antalya’nın en önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, “Kaleiçi; muhteşem deniz manzarası, tarihi eserleri ve özenle restore edilmiş sivil mimari örnekleriyle Antalya'nın çok özel bir mücevheri. Önemli olan bu değeri en doğru şekilde dünyaya sunabilmektir.” dedi.
Toplantılarla sorunlar tespit ediliyor
Kaleiçi’nin sorunlarının çözümü amacıyla “Kaleiçi Değerlendirme” ve “Kaleiçi Çalışma Grubu” başlıkları altında çok sayıda toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Şahin, bu süreçte bölgenin temel sorunlarını tespit ederek çözüm önerileri geliştirdiklerini söyledi.
Bölgedeki araç yoğunluğu ve otopark sorununa dikkat çeken Şahin, esnafın iş yerlerinin önüne araç park etmesinin hem ziyaretçileri hem de ticareti olumsuz etkilediğini belirterek, “Arabalar arasında yürümeye çalışmak ne beni ne de hiçbir turisti mutlu eder. Kaleiçi'nin geleceği için önce araç meselesini çözmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Kaleiçi sokaklarında masa, sandalye ve tabelaların oluşturduğu görsel kirliliğe de değinen Şahin, düzensiz kullanımın hem yayaların hareketini zorlaştırdığını hem de tarihi dokuyu olumsuz etkilediğini vurguladı.
Kaleiçi kültür-sanat etkinliklerinin merkezinde olacak
Kaleiçi’nin adeta bir açık hava müzesi olduğunu söyleyen Şahin, “Kaleiçi sadece Antalya'nın değil, tüm Türkiye'nin en güçlü turizm bölgelerinden biri olabilecek potansiyele sahip. Bu nedenle küçük bir dükkândan büyük bir otele kadar her unsurun tarihi dokuya uygun şekilde planlanması gerekiyor.” dedi.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Antalya ayağında Kaleiçi’nin ana merkez olarak öne çıktığını hatırlatan Şahin, büyük organizasyonların sürdürülebilirliği için yeni müzeler, sergi alanları ve sosyal yaşam alanlarının kazandırılması gerektiğini belirterek, bu yatırımlarla Kaleiçi'nin gelecekte çok daha nitelikli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacağını ifade etti.
Haberin Editörü: Okan AVŞAR