PİYASALAR:
18-ayar-altin5.201,6614-ayar-altin4.061,57gram-has-altin7.129,70Bulgar Levası28,86Dolar48,12Cumhuriyet Altını47.838,00Ons Altın4.631,86Gümüş105,94Euro56,11Sterlin65,50İsviçre Frangı59,75Gram Altın7.165,53Çeyrek Altın11.650,30Yarım Altın23.300,61Tam Altın46.458,70Ata Altın48.168,84Kuveyt Dinarı156,14AZN28,31BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,0018-ayar-altin5.201,6614-ayar-altin4.061,57gram-has-altin7.129,70Bulgar Levası28,86Dolar48,12Cumhuriyet Altını47.838,00Ons Altın4.631,86Gümüş105,94Euro56,11Sterlin65,50İsviçre Frangı59,75Gram Altın7.165,53Çeyrek Altın11.650,30Yarım Altın23.300,61Tam Altın46.458,70Ata Altın48.168,84Kuveyt Dinarı156,14AZN28,31BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,00

IGEXX 2026: Haliç’te 3-5 Eylül’de yapay zekâ destekli e-ihracat pazarı açılıyor

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda IGEXX 2026, 3-5 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde e-ihracat ekosistemini bir araya getirecek.

Emre Aladağ
Yayınlanma
Güncelleme
4 DkOkuma Süresi
IGEXX 2026: Haliç’te 3-5 Eylül’de yapay zekâ destekli e-ihracat pazarı açılıyor

İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (IGEXX 2026) 3-5 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde

İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (IGEXX 2026), 3-5 Eylül 2026 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde dünyanın önde gelen e-ticaret pazaryerlerini aynı çatı altında bir araya getirecek. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliğiyle gerçekleştirilecek zirvenin tanıtım toplantısı, TİM Dış Ticaret Kompleksinde düzenlendi. Toplantıya Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Erbülent Kurşun, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu ve ETİD Genel Sekreteri Ömer Gürkan katıldı.

Zirve küresel e-ticaret büyümesini “küresel yerelleşme” modeliyle anlatacak

Hasan Önal, pandemi döneminde e-ticaret farkındalığının önemli ölçüde arttığını belirterek, 2019’da 3,2 trilyon dolar olan küresel e-ticaret hacminin 2026’da 7 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Önal, zirveye bu yıl 50 pazaryerinin katılacağını ifade ederek, küresel ticarette payın önemli bölümünün Çin kaynaklı olduğunu ve e-ticareti anlamak için Çin’in yaklaşımlarına bakılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Çin, Hindistan, Brezilya ve Latin Amerika’dan markalar ve pazaryerlerinin geleceğini kaydeden Önal, söz konusu 50 pazaryerinin küresel ticaretteki payının yaklaşık 2,75 trilyon dolar olduğunu belirtti.

Hasan Önal, küresel e-ticaretin yaklaşık yüzde 40’ının (belki de biraz üzeri) Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya gelecek pazaryerleriyle bağlantılı olacağını söyledi. Pazaryerlerinin faaliyet gösterdikleri ülkelerde yerel iş ortaklarına ihtiyaç duyduğunu dile getiren Önal, IGEXX’in Türk şirketlerinin dijital dönüşümüne ve küresel pazarlara açılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Erbülent Kurşun da “Amacımız bu e-ihracat konusunu oldukça gündemde tutmak. Bu pazar sürekli gelişen bir pazar, büyüyen bir pazar ve hızla büyüyor. Dolayısıyla biz bu pazardan mutlaka payımızı almak istiyoruz, diğer ülkelerden geri kalmak istemiyoruz” dedi.

Bu yıl 1 milyar doların üzerinde işlem hacmi bekleniyor

TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, IGEXX’in 2024 yılında gerçekleştirilen ilk buluşmasında 1 milyar doların üzerinde işlem hacmi oluşturulduğuna dikkat çekerek, “Bu yıl da 1 milyar doların üzerinde bir işlem hacmi bekliyoruz” dedi. Tecdelioğlu, Bakanlık ve ETBİS verilerine göre Türkiye’de e-ticaret hacminin 4,5 trilyon lira seviyesine ulaştığını, dolar bazında ise 115 milyar dolar düzeyine gelindiğini aktardı. Dijital dünyada bayrak sallayan şirket sayısının 634 bin firmayı bulduğunu belirten Tecdelioğlu, hedeflerinin e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10 seviyesine çıkarmak olduğunu söyledi.

Yapay zekâ yönlendirmesiyle pazaryeri “eşleştirme” gündemi

Tecdelioğlu, İstanbul’u küresel pazaryerlerinin, lojistik aktörlerinin ve yerli üreticilerin buluştuğu bir dijital ticaret merkezine dönüştürmek istediklerini vurgulayarak, e-ihracattan pay almak isteyen firmaların bu pazarlara nasıl ulaşacağı konusunda kaygılarının bulunduğunu anlattı. Ticaret Bakanlığının e-ihracat çalışmalarında hangi ülkede, hangi pazaryerinde nasıl mağaza açılacağından vergilere ve başvuru süreçlerine kadar bir “reçete” bulunduğunu belirten Tecdelioğlu, “Artık yapay zekayla hangi ürünü nerede daha rekabetçi satabileceğimize ilişkin yönlendirmeler de yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Küresel yerelleşmeye odaklanan e-ihracat modeli: B2C ve depoleme yaklaşımı

Toplantının ardından gazetecilerin e-ihracat destekleri ve küresel korumacılık önlemlerine ilişkin sorularını yanıtlayan Hasan Önal, Türkiye’nin e-ihracat modelinde “küresel yerelleşmeye” odaklandığını söyledi. Önal, “Malın doğrudan Türkiye’den gönderildiği B2C modelden ziyade, ürünün varış ülkesinde depolanarak müşteriye ulaştırılmasına odaklanıyoruz. B2B geleneksel ticaretin ardından tüketiciye ulaşan B2C modeline yönelik e-ihracat sistemimizi kurguladık. Destek modellerimiz de buna hazır” dedi.

Hasan Önal, pazaryeri komisyon desteğinin daha önce 8 ülkeyle sınırlı olduğunu, alınan önlemlerle birlikte bunun 35 ülkeye çıkarıldığını belirtti.

Yıl sonu hedefi 6 milyar doların üzerinde e-ihracat

Bu yıla ilişkin beklentileri de paylaşan Hasan Önal, “Son rakamlarımıza göre e-ihracatta bu yılı 6 milyar dolarla tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Önal, 2022’de yıllık 10 bin doların üzerinde e-ihracat yapan tüzel firma sayısının 8 bin 132 iken, yüzde 40,4 artışla 2025’te 11 bin 420’ye yükseldiğini aktardı.

Zirveye Amazon, Alibaba, Walmart Marketplace, eBay, TikTok Shop, SHEIN, Tmall, JD.com, Coupang, Mercado Libre ve Noon gibi dünyanın önde gelen küresel ve bölgesel e-ticaret platformlarının katılması bekleniyor. “Beyond Borders-Sınırların Ötesinde” temasıyla düzenlenecek IGEXX 2026’da 5 binin üzerinde üst düzey katılımcının ağırlanması hedefleniyor.

IGEXX 2026’nın ilk günü B2B görüşmelere ayrılacak. Zirvenin ikinci ve üçüncü günlerinde 108 konuşmacının katılımıyla 28 panel gerçekleştirilecek.

Haberin EditörüYönetici

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Emre ALADAĞ, dijital medya teknolojileri ve internet gazeteciliği alanında derinlemesine uzmanlığa sahiptir. Bilgi teknolojileri ile habercilik pratiklerini profesyonelce birleştiren ALADAĞ; dijital dönüşüm, yazılım trendleri ve teknoloji dünyasındaki güncel gelişmeleri teknik bir hassasiyetle analiz etmektedir. Yayıncılık etiği ve doğruluk ilkelerinden taviz vermeyen profesyonel yaklaşımıyla, karmaşık dijital süreçleri okuyucular için anlaşılır, stratejik ve güvenilir içeriklere dönüştürmektedir.