Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'dan 65 milyar dolar turizm geliri hedefi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm gelirinde 65 milyar doların üzerinde hedef beklediklerini, Antalya EXPO alanının kongre merkezine...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek güncel turizm hedeflerini paylaştı. Igfhaber'in aktardığı bilgilere göre bölgedeki çatışma ve savaşların turizm sektörünü etkilediğini ancak ürün ve pazar çeşitliliğiyle bu sürecin yönetildiğini belirten Ersoy, yıl sonu turizm geliri beklentisinin 65 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin 2026 yılının ilk dokuz ayındaki turizm geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artışla 51 milyar 278 milyon dolara ulaştı. Üçüncü çeyrek geliri ise yüzde 5 artış göstererek 25 milyar 526 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yabancı ziyaretçilerin kişi başı gecelik harcaması 119,9 dolara çıkarken, tüm ziyaretçilerde bu rakam yüzde 4,6 artışla 107,7 dolar oldu.
Antalya ve İstanbul İçin Yeni Projeler
Antalya EXPO alanının COP31 sonrasında aşamalı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesi planlanıyor. Alanda Türkiye'nin en büyük fuar, kongre ve etkinlik merkezlerinden birinin oluşturulması hedeflenirken, bu proje ile turizmin 12 aya yayılması amaçlanıyor. Yeni Antalya Arkeoloji Müzesi'nin ise 2027 yılında hizmete açılması öngörülüyor.
İstanbul'daki tarihî Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının restorasyon ilk etaplarının 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor. Haydarpaşa'da ulaşım işlevinin yanı sıra kütüphaneler, sergi salonları ve Anadolu Yakası'nın ilk arkeoloji müzesi yer alacak. Sirkeci'de ise göç tarihini anlatan müze ile kamusal yaşam alanları hazırlanıyor.
İlgili bir başka gelişmeyi de buradan okuyabilirsiniz:
Ayasofya'da Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sürerken, yapının yer altındaki tünel ve mahzenlerinde bugüne kadar yaklaşık 3 bin ton çamur ile moloz çıkarıldı. Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının iadesi konusunda anlaşma yapılan ülke sayısı ise 14'e yükseldi.
Diyarbakır Cezaevi'nin hafıza müzesi ve kültür-sanat merkezine dönüştürülmesi çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. 47 dönümlük alanda hazırlanan projede 18 bin 500 metrekarelik bölüm hafıza müzesi ve kütüphane olarak değerlendirilecek.
Bu konuda daha önce yayınladığımız bir başka haber:
Yabancı dijital konaklama platformlarına yönelik hazırlanan yeni düzenlemeyle adil rekabetin sağlanması, yerli işletmelerin korunması ve Türkiye'de muhatap bulunabilmesi amaçlanıyor. Teklif kapsamında yabancı platformlara Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu ve TGA'ya turizm payı ödeme yükümlülüğü getirilmesi öngörülüyor.
Haberi Derleyen: Emrah Aladağ
Teknolojiye olan ilgim çok küçük yaşlarda olup ve haber konusunda; Güncel Ekonomi, Spor, Siyaset gibi vb. bir çok ilgili bölümlerde haber yazarlığı yaptım. Sizlere en uzman olduğum haber konular ile analizlerimi içeriklerimde paylaşacağım.
































