PİYASALAR:
18-ayar-altin4.897,3014-ayar-altin3.823,92gram-has-altin6.683,81Bulgar Levası28,86Dolar48,64Cumhuriyet Altını45.107,00Ons Altın4.295,71Gümüş99,23Euro56,18Sterlin65,62İsviçre Frangı59,41Gram Altın6.717,39Çeyrek Altın10.968,62Yarım Altın21.937,23Tam Altın43.740,29Ata Altın45.350,37Kuveyt Dinarı157,86AZN28,61BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,0018-ayar-altin4.897,3014-ayar-altin3.823,92gram-has-altin6.683,81Bulgar Levası28,86Dolar48,64Cumhuriyet Altını45.107,00Ons Altın4.295,71Gümüş99,23Euro56,18Sterlin65,62İsviçre Frangı59,41Gram Altın6.717,39Çeyrek Altın10.968,62Yarım Altın21.937,23Tam Altın43.740,29Ata Altın45.350,37Kuveyt Dinarı157,86AZN28,61BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,00

İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali 10. Kez Kapılarını Açıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 10. İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, Alberto Manguel ve Zülfü Livaneli'nin katılımıyla 24-27 Eylül tarihlerinde kapılarını açacak.

Emre Aladağ
Yayınlanma
Güncelleme
5 DkOkuma Süresi
İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali 10. Kez Kapılarını Açıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıldır uluslararası edebiyat dünyasını İzmirlilerle buluşturan organizasyon, bu yıl dünyanın önde gelen yazarlarından Alberto Manguel ile Zülfü Livaneli’yi İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali’nde ağırlıyor. 24-27 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan ve "Edebiyat İyileştirir" temasıyla gerçekleştirilecek festival, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden yazar, şair, düşünür ile sanatçıları bir araya getirecek.

Festivalin Açılış Programı ve Onur Konukları

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen festival, 10’uncu kez kapılarını açacak. Edebiyatın insan ruhuna, toplumsal yaşama ve birlikte iyileşme fikrine dokunan yönünü öne çıkaracak olan etkinliğin direktörlüğünü şair Haydar Ergülen üstleniyor. Dünya edebiyatının en önemli adlarından Alberto Manguel ile dünyaca tanınan müzisyen, düşün insanı ve romancı Zülfü Livaneli, festivalin "onur konukları" olarak açılış akşamı özel bir söyleşiyle İzmirlilerle buluşacak. Açılış, 24 Eylül’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Açılış programı kapsamında, festival çerçevesinde lise öğrencilerine yönelik düzenlenen “Edebiyat İyileştirir” temalı şiir, öykü ve deneme yarışmasının ödülleri de sahiplerini bulacak. Etkinlikler, İzmir'in yanı sıra Bergama'da da gerçekleştirilecek ve tüm söyleşiler halka açık olacak.

Dört Gün Boyunca Zengin Söyleşi Dizisi

Festival boyunca pek çok değerli isim farklı başlıklar altında söyleşiler gerçekleştirecek. Alberto Manguel ile Zülfü Livaneli’nin karşılıklı sohbet edeceği “Edebiyat İyileştirir mi?” başlıklı oturumun yanı sıra, Alberto Manguel’in “Antik Kütüphaneler”, Ahmet İnam’ın “İyiliğin Felsefesi” ve Nihan Kaya’nın “Edebiyat ve İyileşme Üzerine” söyleşileri programda yer alacak.

Programda ayrıca Tarık Tufan ile Fabienne Leloup’un “Roman İyileştirir mi?”, İlhan Sami Çomak’ın “Şiirle İyileşmek”, Ayşe Acar’ın “Anadolu Aydınlanması ve İyilik”, Ayşe Bilge Selçuk’un “İyileşmek Üstüne” ile Ferit Hüseyin, Hadaa Sendoo ve Dalmira Tilepbergenova’nın “Şiir ve Sinema” başlıklı söyleşileri edebiyatseverlerle buluşacak.

Sanatın Farklı Dalları Festivalde Buluşuyor

Okuru, yazarı ve kenti 10’uncu kez buluşturan organizasyon; söyleşiler, şiir dinletileri, masal anlatımları, sahne performansları, atölyeler, belgesel gösterimleri, kitap lansmanı, anmalar ve müzik dinletilerinden oluşan zengin bir akış sunacak. İzmir’den, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden 30 konuğun yer alacağı festivalde Ahmet İnam, Hadaa Sendoo, Ferit Hüseyin, Tarık Tufan, Dalmira Tilepbergenova, Ayşe Acar, İlhan Sami Çomak, A. Nilgün Canel, Hüseyin Peker, Nihan Kaya, Namık Kuyumcu, Ayşe Bilge Selçuk, Çağla Ayhan, Eşref Yener, Louis Armand ve Fabienne Leloup gibi önemli isimler yer alacak.

Polonyalı virtüöz Petra Nachtmanova bağlamasıyla Türk Halk Müziğinden türküler ve deyişler çalıp söyleyecek. Etkinlikte ayrıca Jana Orlová’nın “Virginia Woolf: Ötekini Sergilemek”, Yvetta Ellerová ile Petr Hruška’nın “Müzik ve Şiirle İyileşmek” performansları, Erkut Tokman, Mete Özel ve Monica Papi’nin şiir performansları ile video art sunumları gerçekleştirilecek. Program, Efruze Esra’nın “Masallar İyileştirir” anlatımı ve A. Nilgün Canel’in “Yazarken İyileşmek” atölyesiyle sürecek.

Belgesel Gösterimleri ve Özel Projeler

Festivalin dikkat çeken belgesel gösterimleri arasında, yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün üstlendiği ve Zülfü Livaneli’nin yaşam ile sanat yolculuğunu konu alan “Zülfü Livaneli” belgeseli yer alıyor. Usta sanatçının üretim dünyasına farklı bir pencereden bakma olanağı sunacak bu gösterimin yanı sıra, Tolga Oskar’ın ünlü şair Nilgün Marmara üstüne hazırladığı “Nilgün” belgeseli ve Murat Çidamlı’nın “Piraye” oyunu da izleyicilerle buluşacak.

Anma ve kutlamalar kapsamında ise Namık Kuyumcu’nun Can Yücel’in 100. yaşı dolayısıyla yapacağı sunum ve “Ustalara Saygı” kuşağında Altay Ömer Erdoğan’ın İzmirli şair ve edebiyatçı Hüseyin Peker’i anlatacağı program gerçekleştirilecek. “Şiir İyileştirir” başlıklı şiir okumalarında ise pek çok şairin eserleri seslendirilecek.

Günlere Göre Festival Takvimi

Festivalin ikinci günü olan 25 Eylül Cuma saat 11.00’de Bergama Pergamon Akropolü’nde arkeolog Dr. Ali Özkan Şair Yürüyüşü düzenleyecek. Saat 14.00’te Bergama Belediyesi Kültür Merkezi’nde Alberto Manguel “Antik Kütüphaneler” söyleşisini yapacak. Etkinlikler Kültürpark İzmir Sanat Merkezi önünde 17.30’da Petr Hruška ve Yvetta Ellerová performansı ile devam edecek. Saat 18.30’da Nihan Kaya, 19.30’da ise Zülfü Livaneli ve Haydar Ergülen söyleşisi gerçekleştirilecek. Saat 20.30’da ise “Zülfü Livaneli” belgeseli gösterilecek.

Festivalin üçüncü günü 26 Eylül Cumartesi saat 12.00’de Kültürpark Hasan Ali Yücel Kütüphanesi’nde A. Nilgün Canel’in atölyesi yapılacak. İzmir Sanat Merkezi önünde saat 14.00’te Ahmet İnam, 15.00’te Sylvain Cavaillès moderatörlüğünde Fabienne Leloup ve Tarık Tufan, 16.00’de İlhan Sami Çomak, 17.00’de ise Ayşe Acar söyleşileri yapılacak. Gün, saat 18.00’deki şiir okuması ve 19.00’deki Petra Nachtmanova dinletisi ile sona erecek.

Festivalin son günü olan 27 Eylül Pazar günü, İzmir Sanat Merkezi önünde saat 12.00’de Efruze Esra masal anlatımını gerçekleştirecek. Saat 13.30’da Ferit Hüseyin’in “Yunus İyiliği” kitap lansmanı yapılacak. Saat 14.00’te Zeynep Çolakoğlu moderatörlüğünde Mete Özel, Erkut Tokman ve Monica Papi performans sergileyecek. Ardından Ayşe Bilge Selçuk ve Erkut Tokman moderatörlüğünde Ferit Hüseyin, Dalmira Tilepbergenova ile Hadaa Sendoo oturumları yapılacak.

Programın ilerleyen saatlerinde Namık Kuyumcu sunumuyla “Can Yücel 100 Yaşında”, Altay Ömer Erdoğan’ın sunumuyla “Hüseyin Peker 80 Yaşında” etkinlikleri, şiir okumaları, Murat Çidamlı’nın sahneleyeceği “Piraye” oyunu ve Haydar Ergülen moderatörlüğündeki “Nilgün” belgeseli gösterimi yer alacak. Detaylı bilgiye izmir.art ve kultursanat.izmir.bel.tr adreslerinden ulaşılabiliyor.

Haberin EditörüYönetici

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Emre ALADAĞ, dijital medya teknolojileri ve internet gazeteciliği alanında derinlemesine uzmanlığa sahiptir. Bilgi teknolojileri ile habercilik pratiklerini profesyonelce birleştiren ALADAĞ; dijital dönüşüm, yazılım trendleri ve teknoloji dünyasındaki güncel gelişmeleri teknik bir hassasiyetle analiz etmektedir. Yayıncılık etiği ve doğruluk ilkelerinden taviz vermeyen profesyonel yaklaşımıyla, karmaşık dijital süreçleri okuyucular için anlaşılır, stratejik ve güvenilir içeriklere dönüştürmektedir.

İlgili Konular: