PİYASALAR:
18-ayar-altin4.897,3014-ayar-altin3.823,92gram-has-altin6.683,81Bulgar Levası28,86Dolar48,64Cumhuriyet Altını45.107,00Ons Altın4.295,71Gümüş99,23Euro56,18Sterlin65,62İsviçre Frangı59,41Gram Altın6.717,39Çeyrek Altın10.968,62Yarım Altın21.937,23Tam Altın43.740,29Ata Altın45.350,37Kuveyt Dinarı157,86AZN28,61BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,0018-ayar-altin4.897,3014-ayar-altin3.823,92gram-has-altin6.683,81Bulgar Levası28,86Dolar48,64Cumhuriyet Altını45.107,00Ons Altın4.295,71Gümüş99,23Euro56,18Sterlin65,62İsviçre Frangı59,41Gram Altın6.717,39Çeyrek Altın10.968,62Yarım Altın21.937,23Tam Altın43.740,29Ata Altın45.350,37Kuveyt Dinarı157,86AZN28,61BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,00

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Kritik Dış Politik Değerlendirmeler: Mekke İttifakı'ndan Yapay Zekaya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dış politika gündemini değerlendirdi. Mekke İttifakı, Gazze, Suriye ve yapay zeka güvenliği hakkında önemli mesajlar verdi.

Buğra TAŞ
Yayınlanma
Güncelleme
3 DkOkuma Süresi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Kritik Dış Politik Değerlendirmeler: Mekke İttifakı'ndan Yapay Zekaya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon yayınında dış politika gündemine dair kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Hakan Fidan; Suudi Arabistan’a yönelik saldırılar, Mekke İttifakı, İsrail ve Gazze, Suriye’deki gelişmeler, Karadeniz’deki savaş, Ege Denizi’ndeki durum, Terörsüz Türkiye süreci ve yapay zekânın güvenlik boyutu hakkında kritik açıklamalar yaptı.

Mekke İttifakı İçin Güçlü İrade Vurgusu

Hakan Fidan, Suudi Arabistan’a yönelik saldırıların ardından Mekke İttifakı’nın geldiği aşamayı değerlendirdi. İttifakın bölge ülkelerine açık olduğunu belirten Hakan Fidan, yapının bölgesel sorunlara bölgesel çözüm getirme arayışından doğduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırılara değinen Hakan Fidan, Türkiye’nin ittifak kapsamında tam bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Özellikle teknik alanlarda askeri ihtiyaçların ortaya çıkabileceğini belirten Hakan Fidan, "Bunu da karşılama yönünde sıkıntımız olmaz" dedi.

Gazze'de İkinci Aşamaya Geçişte Tıkanıklık

Hakan Fidan, Gazze’de ateşkes kapsamında birinci aşamadan ikinci aşamaya geçilemediğini belirtti. Hamas’ın üzerine düşen bazı adımları attığını, ancak İsrail tarafının yeni talepler ortaya koyduğunu ifade etti.

İnsani yardım konusunda da istenilen hızda ilerleme sağlanamadığını belirten Hakan Fidan, Gazze’de barınma ihtiyacının karşılanması için gerekli malzemelerin bölgeye girişinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

İsrail Sadece Bölgeye Değil Dünyaya Tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’ye yönelik açıklamalarını değerlendiren Hakan Fidan, Binyamin Netanyahu’nun iç siyasetteki konumunu güçlendirmek amacıyla Türkiye’yi tehdit olarak gösterdiğini savundu.

Türkiye’nin İsrail’in söylem ve eylemlerini yakından takip ettiğini belirten Hakan Fidan, İsrail’in yalnızca bölge açısından değil, dünya açısından da güvenlik tehdidi oluşturduğunu ifade etti.

Suriye’de Entegrasyon Süreci ve Normalleşme

Suriye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajlarını Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya ilettiğini belirten Hakan Fidan, görüşmelerde bölgesel istikrar, güvenlik riskleri ve entegrasyon sürecinin ele alındığını aktardı.

Türkiye ile Suriye arasındaki 911 kilometrelik sınır nedeniyle istikrarın kritik önem taşıdığını söyleyen Hakan Fidan, ilişkilerin normalleşmesine dair "Suriye artık normaldir, burada kalmalıyız, gelmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz'de Öncelik Tahıl Sevkiyatı

Rusya-Ukrayna savaşı ve Karadeniz’deki son gelişmelere değinen Hakan Fidan, mevcut şartlarda kalıcı bir sonuç alınmasının zor göründüğünü söyledi. Türkiye’nin taraflara bir teklif sunduğunu belirten Hakan Fidan, önceliğin tahılın Karadeniz üzerinden çıkarılması olduğunu ifade etti.

Ege Denizi İçin Maceracı Adım Uyarısı

Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki açıklamalarını değerlendiren Hakan Fidan, seçim atmosferi nedeniyle Türkiye karşıtı söylemlerin artabileceğini kaydetti. Hakan Fidan, "Umarız kimse orada çılgınca bir hareket yapmaz" diyerek maceracı adımlar atılması halinde Türkiye’nin devlet gücünün herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Terörsüz Türkiye Süreci Bölgede Karşılık Buluyor

Diyarbakır ziyaretinde Terörsüz Türkiye sürecinin bölgede karşılık bulduğunu gördüğünü söyleyen Hakan Fidan, sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüğünü aktardı. Bölgede ekonomik ve sosyal beklentilerin öne çıktığını belirten Hakan Fidan, Suriye ve Irak’taki gelişmelerin de süreci tamamlayan unsurlar olduğunu ifade etti.

Yapay Zekâ ve Ulusal Güvenlik Boyutu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmaya değinen Hakan Fidan, Türkiye’nin çözüm önerileri sunacağını belirtti. Yapay zekânın artık yalnızca teknolojik rekabet olmadığını vurgulayan Hakan Fidan, konunun ulusal güvenlik boyutu taşıdığını ifade etti.

Türkiye’nin büyük veri merkezleri ve teknoloji altyapısı konusunda bölge ülkeleri ve Avrupa Birliği ile ortak adımlar atması gerektiğini kaydeden Hakan Fidan, sürecin daha geniş bir perspektiften ele alınması gerektiğini belirtti.

Haberin EditörüEditör

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Buğra TAŞ, gündem analizi, kamu politikaları ve sosyal gelişmeler üzerine odaklanan araştırmacı bir editördür. Haber metinlerini oluştururken olayların toplumsal arka planını derinlemesine incelemeyi ilke edinen TAŞ, teyitli bilgiye dayalı ve şeffaf yayıncılık anlayışıyla okuyuculara güvenilir bir perspektif sunmaktadır.