Aca Grup savunma ve taahhüt projeleriyle Afrika'ya açılıyor
Aca Grup, Etiyopya ve Çad'ın ardından Kenya ile savunma taahhüdü görüşmelerini sürdürürken Balıkesir'de mikro veri merkezi yatırımı başlattı.

Balıkesir merkezli Aca Grup, mühimmat üretim tesisleri ve radar kuleleri alanındaki taahhüt projelerini Afrika pazarına taşıyor. Etiyopya ve Çad savunma yatırımlarından pay alan şirket, bölgedeki büyüme hedefleri doğrultusunda Kenya ile görüşmeler yürütüyor.
Ekonomist dergisinin 27 Eylül - 10 Ekim 2026 tarihli sayısında değerlendirmelerine yer verilen Aca Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acaroğulları, Afrika operasyonlarını kolaylaştırmak için yaklaşık iki yıl önce Dubai'de şirket kurduklarını ve 2027 yılında bölgedeki adımlarını hızlandıracaklarını bildirdi.
"Savunma ve taahhüt tarafında Afrika’yı büyüme alanı olarak görüyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zekâ çözümlerinde ise Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerine açılmayı hedefliyoruz. Böylece 1960’larda başlayan müteahhitlik birikimimizi teknoloji ve bilgi ihracatıyla yeni bir büyüme modeline dönüştürmeyi planlıyoruz."
Mevcut Taahhüt Projeleri ve Ciro
Yaklaşık 1,3 milyar TL ciroya ulaşan Aca Group, savunma alanında Aselsan ve Havelsan Teknoloji Radar'a, sanayi tarafında Nestlé, Şişecam ve Cargill'e, enerji sektöründe ise Enerjisa'ya altyapı desteği veriyor. Şirket son dört yıldır Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde yer alıyor.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
Devam eden taahhüt projelerini aktaran Ahmet Acaroğulları, şu bilgileri verdi:
"Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik’in 450 milyon TL yatırımla hayata geçireceği etil alkol tesisinin inşasını yapıyoruz. Ayrıca Döhler Gıda’nın 350 milyonluk gıda işleme tesisi, Havelsan’ın 130 milyon TL’lik radar tesisi ve Enerjisa’nın 85 milyon TL kaynakla hayata geçireceği RES kontrol binasını da biz yapıyoruz. Cargill’in Raven projesi, Aselsan’ın Kıbrıs’taki stratejik tesisi, Enerjisa’nın Ihlamur Kestanederesi RES projesi ve Kastamonu Entegre’nin geri dönüşüm tesislerini yaptık."
Balıkesir'e Mikro Veri Merkezi
Aca Teknik şirketiyle kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımı geliştiren grup, KOBİ'ler için şirket verilerini toplayan kurumsal hafıza odaklı yapay zekâ uygulamalarına odaklanıyor. Veri güvenliği gerekçesiyle kritik sektör verilerinin yurt dışındaki altyapılara taşınmasını risk olarak gören şirket, Balıkesir sınırlarında mikro veri merkezi yatırımı başlattı.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
Ahmet Acaroğulları, kendi GPU kümelerini kurarak açık kaynaklı yapay zekâ modellerini Türkiye'deki yerel altyapı üzerinden çalıştırmayı ve imalat sektöründe kritik çalışanların ayrılmasıyla kaybolabilecek tecrübeyi şirket içinde tutmayı amaçladıklarını belirtti.
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumla Haber Merkezi, kurumların açıklamaları ve gün içindeki gelişmeleri derleyerek okurlara aktaran haber masasıdır. Düzeltme ve bilgi talepleri için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.

