Türkiye'deki futbol maçlarında stadyum tribünlerinde yaşanan hakaret, küfürlü tezahürat ve tehdit içeren davranışlar topluma kötü örnek olmaya devam ederken, sosyal hizmetler ve iletişim uzmanı Taner Akkuş bu soruna kalıcı çözüm olarak merkezi DJ uygulamasını gündeme getirdi. Birlik Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, önerilen bu model ile maçlardaki olumsuz tezahüratların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Tribünlerdeki Şiddet ve Husumet Derinleşiyor
Taner Akkuş'a göre Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere dört büyükler ile alt liglerdeki maçlarda, taraftarlar arasında maç öncesi ve sonrasında yoğun hakaretler yaşanıyor. Canlı yayınlar vasıtasıyla geniş kitlelere ulaşan bu olumsuz sahneler taraflar arası husumeti artırırken, bazı tribün lideri ve amigo ların suça karışması yargı ve kolluk kuvvetlerini de meşgul ediyor.
Merkezi DJ Modeli ile Temiz Tezahürat Dönemi
Mevcut sistemde maç başı oyuncu künyesi ve gol anonslarının yapıldığını hatırlatan uzman, aynı mantığın maç boyunca profesyonel bir sunucu veya DJ tarafından sürdürülebileceğini belirtiyor. Merkezi bir noktadan yönetilecek bu sistem sayesinde taraftarlar temiz tezahürata davet edilecek ve hakaret içeren cümlelerin önü kesilerek temiz tribün ortamı sağlanacak.
Futbol Federasyonu İçin Uygulanabilir Model
Türkiye Futbol Federasyonu ile tüm kulüplerin stadyumlarında devreye girebilecek bu uygulamanın alt liglerde de yaygınlaştırılması öngörülüyor. Sistemin, amigoların olumsuz etkilerini azaltarak taraftarların takımlarını daha bilinçli ve güvenli bir atmosferde desteklemesine olanak tanıyacağı ifade ediliyor.

