Haftalık çalışma saatinin 4 güne indirilmesi konusundaki ilk ciddi çalışma İngiltere’den geldi. İngiltere konuyla ilgili olarak ilk yasal düzenlemeyi hayata geçirdi.
Korona virüs salgını sonrası hayata geçen uzaktan çalışma ve esnek çalışma sistemi pandemi sonrası da etkisi devam ettiriyor. Özellikle Batı ülkelerinde sıklıkla gündeme gelen “haftada dört gün çalışma” sistemiyle ilgili ilk yasal düzenleme İngiltere’den geldi. İngiliz milletvekili Peter Dowd haftada dört gün çalışmanın yasal olması için kanun teklifini meclise sundu. Dowd dört günlük çalışmanın İngiltere genelinde verimliliği ve üretimi artıracağını belirtti.
Verdiği kanun tasarısı sonrası Avam kamarasında konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Dowd haftada dört gün çalışmanın ekonomi çalışanlar ve doğa için çok iyi olacağını söyledi. Eğer tasarı kabul edilirse haftalık çalışma saati 48’den 32’ye indirilirken bu süreyi aşan işçiye mesai ücretinin ödenmesi gerekecek.
Dayanağı kalmadı
Ancak kanun teklifinin kabul edilmesine pek ihtimal verilmiyor. Zira Muhafazakarlardan Sir Christopher Chope “İkinci kez bu tasarı geldiğinde her iki taraf da ağır bir tartışma içine girecek” diye konuştu. Ancak Dowd artık değişim zamanın geldiğini ve haftada dört gün çalışmayı çürütmeye çalışan araştırmaların bir dayanağı artık kalmadığını belirterek ‘’100 yıl önce haftada beşe gün çalışmayı savunanların yaşadığı aynı tartışmaları yaşıyoruz” dedi.
Açıklamasının sonunda ise kısa bir süre önce üç aylık bir pilot denemesinin yapıldığını ve sonuçların pozitif çıktığını söyleyen Dowd “Uzun çalışma saatlerinin artık uygulanabilirliği yok” dedi.