Teoman Mutlu'dan Anayasa Değişikliği Açıklaması: Türklükle Derdi Olanların Oyununa Gelmeyeceğiz
YMP Başkanı Teoman Mutlu, anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin açıklamasında, Türklükle derdi olanların oyununa gelmeyeceklerini belirterek, yeni bir anayasanın ancak kurucu meclis tarafından ve tüm paydaşların katılımıyla yapılabileceğini vurguladı.
Habere Hızlı Bakış:
- Yerli ve Milli Parti Başkanı Teoman Mutlu, olası bir anayasa değişikliğinin ancak ortak uzlaşıyla mümkün olabileceğini belirtti
- Mutlu, anayasanın ilk dört maddesine dokunulmaması gerektiğini ve Türklükle derdi olanların oyununa gelmeyeceklerini vurguladı
- Yeni bir anayasanın ancak kurucu meclis tarafından yapılabileceğini ifade eden Mutlu, tüm paydaşların sürece dahil edilmesi gerektiğini kaydetti
YORUMLA.NET - Yerli ve Milli Parti (YMP) Genel Başkanı Teoman Mutlu, gündemdeki "yeni anayasa" tartışmalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Mutlu, olası bir anayasa değişikliğinin ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak uzlaşısıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Öncelikle anayasanın değişmesi gerekip gerekmediği konusunda karar verilmesi gerektiğini belirten Mutlu, değişiklik isteyenlere şu soruları yöneltti: "Anayasa'nın hangi maddesi size batıyor? Siz ne yapmak istediniz de anayasa engel oldu? Bu anayasa 1982 tarihli, 43 yıldır uygulanıyor. Peki, bunca yıldır aklınız neredeydi? Niye şimdi gündeme geliyor?"
Mutlu, 1982 Anayasası'nın zaten 19 defa ve 184 madde değişikliğine uğradığını hatırlatarak, vatandaşlık tanımı ya da Türklük kelimesini değiştirmek gibi düşüncelerle anayasa değişikliği yapılmasına karşı çıktı. Özellikle anayasanın ilk dört maddesine dokunulmaması gerektiğini vurgulayan Mutlu, "Bizi biz yapan, bizi bağımsız ve büyük devlet yapan bu dört maddeye kimse dokunamaz. Türklükle bir derdi olanların oyununa gelmeyeceğiz" dedi.

Yeni bir anayasanın ancak sırf bu iş için seçilen ve görevi bitince feshedilen kurucu meclis tarafından yapılabileceğini ifade eden Mutlu, Türkiye'nin önde gelen hukukçularını ve akademisyenlerini bu konuda sessiz kalmakla eleştirdi. Anayasanın tüm toplumu ilgilendirdiğini vurgulayan Mutlu, tüm partilere, hukuk fakültelerine ve Barolar Birliği'ne çağrı yapılması gerektiğini belirtti.
Mutlu, "Yani bize '400 kişi yeter' diyerek bir araya gelen 400 kişi, yeni bir anayasa yapacak ve bu yeni anayasa 86 milyona uygulanacak öyle mi? 'Ben yaptım oldu' demekle bu iş olmaz. Oyun oynamıyoruz, anayasa yapıyoruz. Bir milletin bin yıllık bir devletin uygulayacağı adı üstünde 'ana' bir yasa yapıyoruz. Her şey kitabına uydurulur da anayasa her satırı adaletle ve ittifakla örülmezse, tıpkı bugünkü Anayasa gibi 19 defa değiştirilir de yine de toplumsal huzur sağlamaz" sözleriyle anayasa yapım sürecinin önemine dikkat çekti.
Kaynak: Halk TV