Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye başkanları ve yerel yönetim temsilcilerinin buluştuğu Tarihi Kentler Birliği 2026 Yılı II. Olağan Birlik Meclis Toplantısı, 18-19 Eylül tarihlerinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İki gün süren program, katılımcıların kayıt işlemleri sonrasında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı.
Kayseri’nin Tarihi ve Ekonomik Potansiyeli
Toplantı öncesi birlik üyelerine hitap eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlere vurgu yaptı. Dr. Memduh Büyükkılıç, kentin ticaret, sanayi, gastronomi ve kültür alanındaki zenginliklerine dikkat çektiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Zenginlikler şehri, kadim medeniyetler şehri Kayseri bu defa sizlerin şehrimize teşrifleriyle daha da zenginleşti. Bu güzellikleri bizlerle paylaştınız, şehrimizi paylaştınız, ayağınızda bereketli geldi."
Sanayisiyle bilinen Kayseri’nin 5 üniversitesi, 4 organize sanayi bölgesi ve 1 serbest bölgesiyle Anadolu’nun güvenli bir limanı olduğunu belirten Dr. Memduh Büyükkılıç, cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan uçak fabrikasının tarihsel sürecine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yeniden ivme kazanan savunma sanayii çalışmalarına değindi.
Mansur Yavaş’tan Kültürel Miras Mesajı
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Kayseri’de geçirdikleri iki günlük sürede Dr. Memduh Büyükkılıç tarafından kentin kendilerine ayrıntılı şekilde tanıtıldığını ifade etti. Mansur Yavaş, birliğe üye yaklaşık 500 belediyenin ortak amacının geçmişten devralınan kültürel mirası gelecek kuşaklara taşımak olduğunu belirtti ve şu değerlendirmede bulundu:
"İki gündür Kayseri’yi dinliyoruz Sayın Başkanımızdan. Zaten Tarihi Kentler Birliği’nin önemi; her şeyden önce buraya üye olan 500’e yakın belediyeden her birinin bu şekilde kendine has kültürel ve tarihi değerleri var. Hepimiz onun için buradayız ve buralardaki belediye başkanlarımız kendilerine miras kalan bu kültürü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için işte bugün hep beraber bir araya geldik. Eminim ki ileride yapacağımız çeşitli yerlerdeki toplantılar da oralardaki belediye başkanımız da Memduh Başkanımız gibi kendi kültürel ve yerel değerlerini bize geniş geniş anlatacaklardır."
Ayrıca Mansur Yavaş, Kayseri ziyaretinin millî mücadele yıllarının önemini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Harbi kahramanlarının fedakarlıklarını hatırlamak adına kıymetli bir vesile olduğunu dile getirdi.
Meclis Oturumu ve Erciyes İncelemesi
Açılış konuşmalarının ardından bir otele geçilerek Tarihi Kentler Birliği Meclisi toplandı. İlgili oturumda tarihî ve kültürel mirasın korunması, belediyeler arası iş birliğinin artırılması ve ortak tecrübe paylaşımı başlıkları görüşüldü.
Yoğun geçen programın öğleden sonraki kısmında ise Dr. Memduh Büyükkılıç ve eşi Dr. Necmiye Büyükkılıç ile Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş öncülüğünde Erciyes Kayak Merkezi’ne teknik bir gezi düzenlendi. Dünyanın önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Erciyes'teki tesisleri inceleyen heyet, teleferik turu gerçekleştirerek 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan kentin turizm potansiyelini yerinde gözlemledi.

