Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçları, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmeleri öncesinde kamuoyu ile paylaşıldı. Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının büyük bir kısmının ek gelir arayışında olduğunu vurgulayarak, bütçe görüşmelerinde bu taleplerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Sağlık çalışanlarının çoğunluğu ek iş arayışında
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yarın başlayacak olan bütçe görüşmeleri öncesinde, Sağlık-Sen'in düzenlediği "Memurlarda İkinci İş/Ticaret Yasağı Algısı Araştırması" sonuçlandı. Toplamda 4 bin 393 sağlık ve sosyal hizmet profesyonelinin katıldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 76'sı mevcut mesleklerinin yanında ek bir işte çalışmak istediklerini belirtti. Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, katılımcıların yüzde 80'inin memurlarda ikinci iş veya ticaret yasağını doğru bulmadığını, özellikle erkek katılımcıların yüzde 82'sinin ek iş arayışında olduğunu, kadınlarda ise bu oranın yüzde 65 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Bu sonuçlar, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yaşam standartlarını sürdürebilmek için ek gelire ihtiyaç duyduğunu gözler önüne seriyor.

Bütçe görüşmeleriyle yeni bir reform beklentisi
Araştırma kapsamında, katılımcıların neredeyse yarısının e-ticaret yapma isteği öne çıktı. E-ticaretin ardından tarım ve hayvancılık gibi alanlarda da ek iş arayışının bulunduğu belirtildi. Genel Başkan Doğan, yaklaşan bütçe görüşmelerinin sağlık çalışanları için yeni bir "Beyaz Reform" başlangıcı olmasını beklediklerini söyledi. Doğan, taban ödemelerin, teşvik ek ödemelerin ve nöbet ücretlerinin artırılmasının gündeme alınması gerektiğini, özellikle büyükşehirlerde görev yapanlara tazminat ödenmesi ve istihdam sayısının artırılarak dengeli bir dağılım yapılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: BHA
Yorumlar (0)