Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, parlamento muhabirleriyle bir araya geldiği 28. Dönem 4. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda yeni yasama dönemine dair kritik açıklamalarda bulundu.
Terörsüz Türkiye Sürecinde İzleme Komisyonu Adımı
Numan Kurtulmuş, Meclis'in açılmasıyla birlikte Terörsüz Türkiye süreci kapsamında kurulacak izleme komisyonunun hızlı bir şekilde faaliyete geçeceğini duyurdu.
Sürece ilişkin güvencelere değinen Numan Kurtulmuş, yabancı bir üçüncü göz bulunmadığını belirterek üçüncü gözün doğrudan millet ve Meclis olduğunu vurguladı.
"Meclisin açılmasıyla birlikte bu süreçte önemli bir görev görecek olan izleme komisyonu hızlı bir şekilde kurulacak, yasanın kendisine yüklediği sorumluluğu yerine getirecektir."
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Raporu
Geçtiğimiz dönemin en önemli başlıklarından biri olan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 21 toplantı gerçekleştirerek 51 üye ile faaliyet yürüttü.
Meclis'teki 11 siyasi parti nin sürece katıldığını belirten Kurtulmuş, 90 saati aşan müzakere sonucunda 4 bin 318 sayfa tutanak tutulduğunu kaydetti.
Meclis'in Yoğun Çalışma Temposu ve Yasama Faaliyetleri
28. Dönem 4. Yasama Yılı kapsamında milletvekilleri tarafından 571 kanun teklifi sunulurken, bütçe ve kesin hesap kanun teklifleri Cumhurbaşkanı tarafından meclise iletildi.
Genel Kurul'da 125 birleşimde 929 saat 21 dakika çalışma yapılırken, ihtisas ve araştırma komisyonlarında ise 901 saat mesai harcandığı açıklandı.
Bu dönemde toplam 36 kanun kabul edilirken, 41 TBMM kararı alındı ve Meclis'in dünyanın en yoğun çalışan parlamentoları arasında yer aldığı ifade edildi.
Erken Seçim Tartışmaları ve Yeni Anayasa İhtiyacı
Erken seçim tartışmalarına net bir yanıt veren Numan Kurtulmuş, seçimlerin yenilenmesi kararının Meclis yetkisinde olduğunu ve erken seçim beklemediğini belirtti.
"Şu anda erken seçim tartışmalarının yeri ve zamanı değildir. Zaten tartışıldığı için erken seçim olmaz, siyasi şartlar olgunlaştığı için Türkiye'de erken seçim olur."
Ayrıca Türkiye'nin yeni, kapsayıcı ve demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nda da değişim gerektiğini kaydetti.
Parlamenter Diplomasi, Gazze ve Fon Krizi Değerlendirmeleri
Uluslararası alanda parlamenter diplomasi faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı Meclis'in net bir tutum sergilediğini ifade etti.
Yarım milyon kişiyi etkileyen fon krizine de değinen Numan Kurtulmuş, soruşturmaların tamamlanarak sorumluların mahkeme önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
Toplantının detayları ve değerlendirmelerin tamamı için Değerlendirme Toplantısı Videosu adresinden görüntülere ulaşılabilir.

