Konya Ovası'nda Yağışlar Yeraltı Sularına Henüz Yansımadı
Konya Ovası'ndaki yağışların yeraltı sularına etkisi henüz ölçümlere yansımadı. Bölgede toplam 734 obruk bulunduğu açıklandı.

Konya Ovası'nda son dönemde etkili olan yağışlar yeraltı suları açısından umut verse de ölçümlerde henüz beklenen artışın görülmediği belirtildi. Yağışların yeraltı sularına etkisinin henüz ölçümlere net şekilde yansımadığını belirten Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, mevcut durumun yakından takip edildiğini ifade etti.
Özellikle ekim döneminde toprağın yeterince nemlenmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Arık, çiftçilere yeraltı suyuna yüklenmek yerine yağışların oluşturduğu toprak neminden yararlanmaları tavsiyesinde bulundu. Yeraltı suyunun korunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgedeki su kullanımıyla ilgili daha etkin ve kalıcı planlamaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Obruk Sayısı ve Gözlemler
Ovadaki obruk sayısına da dikkat çeken Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgede yaklaşık 734 obruk bulunduğunu belirtti. Bunların 704'ünün Konya'da, diğerlerinin ise Karaman ve Aksaray'da yer aldığı kaydedildi. Sayısal olarak obruk sayısının yükselmiş olmasına rağmen artış ivmesinin biraz azaldığı ifade edilirken, yalnızca bir yıllık veriler üzerinden kesin değerlendirme yapılmasının doğru olmayacağı vurgulandı.
"Bölgede yaklaşık 734 obruk var. Bunların 704'ü Konya'da, diğerleri ise Karaman ve Aksaray'da bulunuyor. Sayısal olarak baktığımız zaman obruk sayısının yükselmiş olmasına rağmen artış ivmesinin biraz azaldığını gözlemleyebiliyoruz."
İlgili bir başka gelişmeyi de buradan okuyabilirsiniz:
Yürütülen Projeler ve Araştırmalar
Obruklarla ilgili çalışmalara değinen Prof. Dr. Fetullah Arık, Karatay Belediyesi ile birlikte yürütülen Avrupa Birliği projesinde tasarruflu sulama yöntemleri ve erken uyarı sistemleri üzerinde çalışıldığını aktardı. Bu çalışmalara Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin de katkı sunduğu belirtildi.
"Bizim özellikle bu bölgede Karatay Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz Avrupa Birliği projemizde, hem daha tasarruflu sulama yöntemleri kullanarak yeraltı suyunun tasarruf edilmesi hem de suyun daha az kullanılmasıyla verimin düşmemesi için birtakım çözümler üzerinde çalışılıyor."
Teknolojiye olan ilgim çok küçük yaşlarda olup ve haber konusunda; Güncel Ekonomi, Spor, Siyaset gibi vb. bir çok ilgili bölümlerde haber yazarlığı yaptım. Sizlere en uzman olduğum haber konular ile analizlerimi içeriklerimde paylaşacağım.
