Kars ormanlarındaki bozayılar kış uykusu için Sarıkamış'a dönüyor
Kars ormanlarında yaşayan bozayılar, sonbaharla birlikte kış uykusu hazırlıkları kapsamında Sarıkamış'a dönmeye başladı.

Kars ormanlarında yaşamını sürdüren bozayılar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde iyi beslenip yağ depolamak amacıyla Ardahan, Karadeniz Bölgesi ve Gürcistan'a göç ettikten sonra kış uykusu için Sarıkamış'a dönmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle 2006'dan bu yana yaban hayvanlarını araştıran KuzeyDoğa Derneği ekibi, bozayıların hareketliliğini uydu vericisiyle takip ediyor.
Bozayıların Göç ve Takip Süreci
Bu yıl yakalanan 3 bozayıya uydu vericisi takıldı. Yapılan takip çalışmalarında, bozayıların Kars bölgesinde yiyecek arayışında olduğu ve birinin yaklaşık 188 kilometre yol katettiği tespit edildi. Ormanlarda fotokapanlarla izlenen bozayıların bazılarının göç etmediği, bazılarının ise göçten sonra Sarıkamış'a döndüğü belirlendi.
"Sonbaharın gelmesiyle ve kış uykusuna yatma hazırlıklarının başlamasıyla birlikte Sarıkamış'a yavaş yavaş dönmeye başladılar. Bunları uydu vericileri olan bozayılardan da görüyoruz. Sarıkamış tabii ki bozayılar için çok önemli bir nokta. Kışın gelmesiyle birlikte de bozayıların kış uykusu hazırlığı başladı ve ilk karın yağmasıyla birlikte de kış uykusuna yatmaya başlayacaklar." diyen KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, bozayıların kış uykusuna yatmak için son hazırlıklarını yaptıklarını ifade etti.
Gündem kategorisinden bir başka haber:
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumla Haber Merkezi, kurumların açıklamaları ve gün içindeki gelişmeleri derleyerek okurlara aktaran haber masasıdır. Düzeltme ve bilgi talepleri için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.















