İstanbul'da turuncu alarm: Yağışlar cumartesi öğleye doğru kuvvetlenecek
İstanbul'da etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle turuncu alarma geçildi. İBB Başkanvekili Nuri Aslan, vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkma çağrısı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanvekili Nuri Aslan, Eyüpsultan'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde yetkililerden bilgi aldı. Kent genelinde turuncu alarm seviyesine geçildiğini açıklayan Aslan, yağışların cumartesi günü öğle saatlerine doğru kuvvetlenmesinin beklendiğini belirtti.
Salı gecesi saat 22.00 sıralarında başlayan yağışların çarşamba günü şiddetini artırdığını belirten Aslan, İstanbul'un son 80 yılın en yoğun yağışlarından biriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bazı noktalarda metrekareye 273 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Aslan, Ayazağa ve Cendere Vadisi'nde ciddi su baskınları yaşandığını ve kayıp 3 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
"Normal şartlarda metrekareye 20 kilogram yağış düşmesi lazım ki bunu normal bir yağış olarak düşünelim. Ancak bazı noktalarda metrekareye 273 kilogram yağış düştü. İstanbul'un çeşitli bölgelerinde küçük ya da büyük çaplı problemler yaşandı. Ayazağa ve Cendere Vadisi'nde ciddi su baskınları oldu. Maalesef can kayıplarımız var."
Çalışmalar ve Saha Durumu
İBB ekiplerinin salı gecesinden itibaren sahada olduğunu belirten Aslan, yaklaşık 8 bin 500 personel ile 2 bin 400 araç ve iş makinesinin çalışmalara katıldığını ifade etti. AFAD, jandarma, Kıyı Emniyeti, Sahil Güvenlik ve 1. Ordu ile koordineli yürütülen çalışmalarda destek hizmetlerinde görev yapanlarla birlikte yaklaşık 50 bin personelin görev aldığını aktardı.
Gündem kategorisinden bir başka haber:
İstanbullulara Uyarı ve Çağrılar
Meteorolojik verilere göre yurt genelinde sarı ve turuncu kodlu alarm seviyelerinin bulunduğunu söyleyen Aslan, Kocaeli, Adapazarı, Yalova ve Bursa civarlarında da turuncu koda geçildiğini kaydetti. İstanbul'da cuma günü hafif sağanak yağışların görüleceği, akşam saat 18.00'den sonra yağışın şiddetleneceği ve yarın öğlene doğru kuvvetlenme ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtildi.
"Bu akşamdan itibaren mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmamasını, mecbursanız da kendi aracınızla değil, toplu taşıma araçlarıyla trafiğe çıkmanızı öneriyoruz."
Gündem kategorisinden bir başka haber:
Aşırı yağışların ardından mevcut önlemlerin yeniden değerlendirileceğini belirten Aslan, afet sonrasında eksikliklerin tespit edilerek gerekli iyileştirmelerin yapılacağını söyledi. İstanbul Valiliği ve AFAD ile birlikte afet hazırlıklarını gözden geçireceklerini vurgulayan Aslan, amaçlarının İstanbulluların herhangi bir felakette olumsuz etkilenmesini engellemek olduğunu ifade etti.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yorumla Haber Merkezi, kurumların açıklamaları ve gün içindeki gelişmeleri derleyerek okurlara aktaran haber masasıdır. Düzeltme ve bilgi talepleri için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.

