Gümrük vergisi düzenlemesi yürürlüğe girdi: Kuru soğanda yüzde 5 31 Ocak 2027’ye uzatıldı
Cumhurbaşkanı Kararıyla kuru soğan ve yağlık ayçiçeği tohumu ithalatındaki gümrük vergisi uygulamasında değişiklik yapıldı. Buna göre kuru soğanda yüzde 5’lik gümrük vergisinin uygulama süresi 31 Ocak 2027ye kadar uzatılırken, yağlık ayçiçeği tohumunda verginin uygulanacağı dönem yeniden belirlendi.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, kuru soğan ithalatında 31 Ağustosta sona erecek şekilde uygulanan yüzde 5 gümrük vergisi uygulaması 31 Ocak 2027ye kadar devam edecek. Bu düzenleme öncesinde soğan ithalatında yüzde 49,5 gümrük vergisi uygulanıyordu.
Yağlık ayçiçeği tohumu: Yüzde 20 hasat döneminde, yüzde 12 1 Ekim’de
Karar kapsamında yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 20 gümrük vergisi hasat döneminde uygulanacak. Bunun dışında kalan dönem için ise bu yıl 30 Kasım yerine 1 Ekim itibarıyla yüzde 12 gümrük vergisi uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı, düzenlemeye ilişkin açıklamasında piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülke ihtiyacının yerli üretimle karşılanabilmesi için üretici ve tüketici refahının birlikte değerlendirildiğini belirtti.
Buna göre rafine ayçiçeği yağında arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında yağ üreticisi sanayicilerin tohumu uygun fiyatla temin edebilmesi hedefiyle, yerli üreticiyi koruyacak şekilde hasat döneminde yüzde 20, bunun dışında kalan 30 Kasım-15 Haziran tarihlerinde yüzde 12 gümrük vergisi uygulanacağı ifade edildi.
Karadeniz Bölgesi ve Avrupa’daki kuraklık riskine işaret edildi
Açıklamada ayrıca Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan gelişmeler ile Avrupa’da etkili olan kuraklık nedeniyle yağlık ayçiçeği tohumunda olası arz güvenliği ve fiyat artışı riskinin dikkate alındığı belirtildi. Bu kapsamda, rafine ayçiçeği yağında tüketici fiyatlarının olumsuz etkilenmemesi amacıyla yağlık ayçiçeği tohumundaki yüzde 20 gümrük vergisinin bu sene 30 Kasım yerine 1 Ekim itibarıyla yüzde 12 olarak uygulanması hususunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile mutabakata varıldığı kaydedildi.
Bakanlık, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla eş güdüm içinde piyasalardaki arz-talep dengesi ve fiyat gelişimlerini yakından takip etmeye devam edecek; üretici ve tüketici refahını birlikte gözeterek piyasa koşullarının gerektirdiği düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeyi sürdüreceğini bildirdi.

