Göreme Açık Hava Müzesi'ndeki peribacası çökmelerine uzman uyarısı
Nevşehir'deki Göreme Açık Hava Müzesi'nde yıkılan peribacası sonrasında yer bilimleri uzmanı Serkan İçelli bölgedeki risklere karşı uyarıda bulundu.

Nevşehir'deki Göreme Açık Hava Müzesi girişinde bir peribacasının yıkılmasının ardından açıklama yapan Maden Teknolojisi Yer Bilimleri ve Uzmanı Serkan İçelli, Habertürk'ün aktardığına göre bölgedeki yıpranmış yapılara karşı disiplinli ve doğaya uygun restorasyon yapılması gerektiğini belirtti.
Kapadokya bölgesinin volkanizma ve farklılaşmış erozyon sonucunda yaklaşık 9-10 milyon yıl önce oluştuğunu belirten İçelli, bölgedeki meşhur oyukların tamamen insan eliyle yaşama alanına çevrildiğini ifade etti.
Yaklaşık 4 bin yıl önce kentleşme sürecinin başladığı bu alanlardaki toz tanelerinin suya doydukça akışkan ve şişen bir yapıya dönüştüğünü vurgulayan İçelli, bunun gözenek basıncını artırarak deformasyona yol açtığını kaydetti.
Bölgenin 1950'li yılların ortasına kadar faal bir yaşam merkezi olarak hizmet verdiğini hatırlatan uzman isim, kaya düşmeleri ve çökmeler nedeniyle insanların o dönem tahliye edildiğini bildirdi.
Konuyla bağlantılı bir diğer gelişme de şöyle:
Göçen yerler gibi risk taşıyan birçok noktanın bulunduğunu aktaran Serkan İçelli, tehlikenin önceden sinyal verdiğini belirterek çok disiplinli bir çalışmayla yapıların doğaya uygun şekilde güçlendirilip turizme kazandırılabileceğini söyledi.
Haberi Derleyen: Emre Aladağ
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Emre ALADAĞ, dijital medya teknolojileri ve internet gazeteciliği alanında derinlemesine uzmanlığa sahiptir. Bilgi teknolojileri ile habercilik pratiklerini profesyonelce birleştiren ALADAĞ; dijital dönüşüm, yazılım trendleri ve teknoloji dünyasındaki güncel gelişmeleri teknik bir hassasiyetle analiz etmektedir. Yayıncılık etiği ve doğruluk ilkelerinden taviz vermeyen profesyonel yaklaşımıyla, karmaşık dijital süreçleri okuyucular için anlaşılır, stratejik ve güvenilir içeriklere dönüştürmektedir.















