Ekonomist dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ortaklığıyla hayata geçirilen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, yirminci yıl dönümünde yeni başarı öykülerini ödüllendirmek üzere başvuruları açtı. İki on yıldır kadınların iş dünyasındaki konumunu sağlamlaştırmayı ve girişimcilik ekosistemine ivme kazandırmayı hedefleyen program, bugüne kadar 50 bini aşkın başvuru topladı.
Finansman ve Bütünsel Destek Vurgusu
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, kadın girişimciliğini yalnızca finansal kaynaklarla değil, eğitim ve pazar erişimi gibi alanlarla da desteklediklerini aktardı. Son beş yıllık süreçte kadınlara 350 milyar TL tutarında finansman sağladıklarını belirten Sibel Kaya, 6 bin kişinin faydalandığı Kadın Girişimci Akademisi ile Ticaretin Kadınları platformunun önemine değindi.
"Kadın girişimcilerin güçlenmesinin önemine inanıyor ve bütünsel bir destek sunuyoruz. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması da bu yaklaşımımızın en güçlü ve görünür yansımalarından biri."
Yeni Rol Modeller ve Ekosistemin Büyümesi
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, kadınların birbirlerinden güç aldıkları bir ağın kritik rol oynadığını ifade etti. Başarıların görünür kılınmasının yeni girişimcilere ilham vereceğini belirten Esra Bezircioğlu, bu sürecin yeni rol modellerin doğmasına zemin hazırladığını kaydetti.
Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz ise organizasyonun yirmi yıllık serüveninin ülkemizdeki kadın girişimcilik oranıyla paralel büyüdüğünü bildirdi. İlk yıllarda yüzde 3 düzeyinde olan oranının bugün girişimcilik ekosisteminden yüzde 18 pay aldığını söyleyen Talip Yılmaz, geçmiş kazananlar arasında Demet Mutlu, Hande Çilingir, Gamze Cizreli ve Başak Taşpınar Değim gibi tanınmış isimlerin yer aldığını hatırlattı.
Kategoriler ve 3 Milyon TL'lik Ödül Dağılımı
Yarışma kapsamında bu yıl ana dalın yanı sıra teknoloji, sürdürülebilir fark yaratma, sosyal etki ve kadın kooperatifi olmak üzere beş farklı alanda ödül verilecek. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinin birincisi 1 milyon TL kazanırken, diğer dört kategorinin her birine 500'er bin TL takdim edilecek ve toplam ödül 3 milyon TL'ye ulaşacak.
Dereceye giren isimlere para ödülünün yanı sıra bir yıllık KAGİDER üyeliği, ilgili dergi abonelikleri ve kurumsal iletişim destekleri sağlanacak. Yarışma için son başvuru tarihi 15 Kasım 2026 olarak duyuruldu ve başvurular resmi internet sitesi üzerinden kabul ediliyor.

