Türk somonu ihracatında hedef ilk üç ve 520 milyon dolarlık zirve
Türk somonu ihracatı 2025'te 520 milyon dolara ulaşırken, sektör 4 yıllık ivmeyle dünya genelinde 11. sıraya yükseldi ve ilk üçü hedefliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde düzenlenen Türk Somonu Çalıştayı’nda açıklanan verilere göre, Türk su ürünleri sektörü 4 yıllık süreçte yakaladığı ivmeyle Çin, Fransa, Almanya, Litvanya, Rusya Federasyonu ve Avustralya'yı geride bırakarak dünya genelinde 11. sıraya yükseldi. Türkiye'nin somon ihracatındaki yeni hedefi ise dünya genelinde ilk üçe girmek olarak belirlendi.
Dünya Somon İhracatından Alınan Pay Yüzde 1,7'ye Yükseldi
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, çalıştayda yaptığı konuşmada Türk somonunun 40 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Sinan Kızıltan, 2026 yılının ocak-eylül dönemindeki 1 milyar 810 milyon dolarlık su ürünleri ihracatının yüzde 24'ünü Türk somonunun temsil ettiğini ve bu dönemde ihracatın 431 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye'nin dünya somon ihracatından aldığı pay 2021 yılında yüzde 0,8 iken, 2025 yılı sonunda yüzde 1,7'ye yükseldi.
"Norveç, 12,5 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer alıyor. Şili 6,4 milyar dolar, İsveç 4,8 milyar dolarla takip ediyor. Türkiye 2025 yılı sonunda dünya somon ihracatından yüzde 1,7’lik payla 11. sırada."
Norveç Modeli ve Yeni Tanıtım Stratejileri
Türk somonu ihracatçılarının, dünya ihracatının üçte birini tek başına yapan Norveç’in çalışma modelini hayata geçirmek istediğini vurgulayan Sinan Kızıltan, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi'nin 2026 bütçesinin 45 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. Norveç somonunun tanıtımı için futbolcu Erling Haaland ile uzun soluklu anlaşma yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
"Türk somonu için Norveç somonuna benzer bir tanıtım programını hayata geçirdiğimiz takdirde dünyanın en çok somon ihraç eden ilk üç ülkesinden biri olacak güce sahibiz."
Pazar Çeşitliliği ve Standartlaşma Vurgusu
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Dr. Mehmet Ali Kılıçkaya, Türk somonunun Rusya ve Vietnam başta olmak üzere uluslararası pazarlarda artan talebiyle önemli bir gelişim potansiyeli ortaya koyduğunu ve bugünkü seviyenin daha büyük bir ihracat potansiyelinin başlangıcı olduğunu kaydetti. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz ise ihracatın belirli pazarlarda yoğunlaşması nedeniyle pazar çeşitliliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
"Türk somonu elbette biyolojik olarak gökkuşağı alabalığıdır. Bununla birlikte, ülkemizde gelişen üretim modeli ve ticari kimliği sayesinde uluslararası pazarlarda kendine özgü bir konum kazanmıştır."
Kaynak: Rusya Federasyonu
Yorumla Haber Merkezi, kurumların açıklamaları ve gün içindeki gelişmeleri derleyerek okurlara aktaran haber masasıdır. Düzeltme ve bilgi talepleri için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.















