Küresel ticarette korumacılık eğilimlerinin tırmandığına dikkat çeken Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu süreçte ticaret savaşlarına karşı bölgesel bloklar kurmanın kritik bir stratejik hamle olduğunu vurguladı. MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Arktik Panel Programı ve Diplomatik Misyonlar Resepsiyonu'nda konuşan Ömer Bolat, bakanlık olarak tüm küresel aktörlerle ekonomik köprüleri güçlendirdiklerini ifade etti.
MÜSİAD EXPO ve New York Temasları
MÜSİAD EXPO Uluslararası Ticaret Fuarı'nın önemine değinen Ömer Bolat, iki yılda bir düzenlenen bu organizasyonun uluslararası ticarete önemli katkılar sunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte New York'ta gerçekleştirilen temaslara katıldıklarını aktaran Bolat, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda küresel sistemin eksikliklerinin ve Orta Doğu'daki krizlerin dile getirildiğini kaydetti.
BM oturumlarında dünya liderlerinin Filistin ile dayanışma mesajları verdiğini aktaran Bakan Bolat, İsrail Başbakanı'nın konuşması sırasında salonun boş kalmasının dikkat çeken olaylar arasında yer aldığını ifade etti. Ayrıca New York'taki temasları sırasında her yıl düzenlenen ticaret ve yatırım konferanslarının yanı sıra ABD'deki güçlü Türk diasporasıyla da bir araya geldiklerini belirtti.
Kuzey Amerika ve Brüksel Ziyareti
Kuzey, Orta ve Güney Amerika ülkeleriyle ekonomik bağları derinleştirmenin temel ticaret politikaları arasında bulunduğunu söyleyen Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde son 24 yılda dünyanın tüm bölgeleriyle dış ekonomik ilişkilerin geliştirildiğini ifade etti. Bakan Bolat, Avrupa Komisyonu komiserleriyle stratejik görüşmeler gerçekleştirmek üzere Brüksel'de temaslarda bulunacağını da aktardı.
"Avrupa Birliği, Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerinde son derece özel ve önemli bir yere sahip."
Afrika Zirvesi ve Uzak Ülkeler Stratejisi
Aralık ayı başında Libya'nın başkenti Trablus'ta düzenlenecek Afrika Liderler Zirvesi ile kıta genelindeki ortaklıkların pekiştirileceğini belirten Ömer Bolat, Afrika ile ticari hacmin 11 katın üzerine çıktığını vurguladı. Etnik veya din ayrımı gözetmeksizin kalkınma odaklı bir yaklaşımla hareket ettiklerini söyleyen Bolat, Asya ve Uzak Doğu pazarlarına yönelik yürütülen Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında Avustralya ve Yeni Zelanda ile de ilişkilerin ivme kazandığını dile getirdi.
"Türkiye'nin Afrika'ya sunduğu yaklaşım dostluk, kardeşlik, kalkınma, birlikte büyüme ve birlikte zenginleşme anlayışına dayanıyor."
Kazan-Kazan İlkesi ve Küresel Korumacılık
Avrupa Birliği ile sürdürülen 30 yıllık Gümrük Birliği ortaklığının yanı sıra farklı coğrafyalarla 24 serbest ticaret ve 5 tercihli ticaret anlaşması bulunduğunu belirten Ömer Bolat, dış politikanın kazan-kazan ekseninde şekillendiğini kaydetti. Küresel büyümenin yavaşladığı bu dönemde korumacılık duvarlarına karşı bölgesel işbirliklerinin şart olduğunu belirten Bakan Bolat, MÜSİAD başta olmak üzere tüm iş dünyası kuruluşlarına küresel açılımlarında tam destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
"Bu nedenle ticaretteki korumacılığa ve ticaret savaşlarına karşı tercihli ticaret anlaşmaları oluşturmak ve bölgesel işbirliği blokları kurmak, içinde bulunduğumuz dönemde kritik önem taşıyor."
