Binboğa Balı yeni yüzüyle ihracatta 700 tonluk hedef belirledi
Kooperatif Balı Binboğa, yenilenen ambalaj tasarımı ve 2,9 milyar liralık fabrika yatırımıyla dış pazarda büyüme ve şeffaflık adımları atıyor.

Türkiye'nin bal sektöründeki önemli üreticilerinden Kooperatif Balı Binboğa, ambalajını yenileyerek 2025 yılı hedefleri kapsamında 700 tonluk ihracat hacmi belirledi.
Türkiye’nin bal üretimi 2025’te yüzde 1,8 artarak 97 bin 253 tona, bal ihracatı ise yaklaşık yüzde 4 yükselişle 33,5 milyon doların üzerine çıktı. Bu dönemde Kooperatif Balı Binboğa, kooperatif kimliğini öne çıkaran yeni ambalaj ve etiket tasarımını açıkladı. 1973’te arıcılar tarafından kurulan Kooperatif Balı Binboğa, ambalaj ve etiket tasarımını yeniledi. Şirket, yeni tasarımda bal damlası ve peteğin geometrik yapısından ilham alırken, “Kooperatif Balı” ifadesini daha görünür hale getirdi.
Kooperatifin Genel Müdürü Halil Muhçi, yenileme kararının markanın üretim geçmişini ve kooperatif yapısını ambalaja daha iyi yansıtma amacı taşıdığını ifade etti. Muhçi’nin aktardığına göre kooperatifin 1.560’ı aşkın üyesi ve 15 binden fazla arıcının yer aldığı bir üretim ağı bulunuyor. Yıllık üretim hacmi 9 bin 500 ton olan şirket, 2025’te 7 bin 600 ton paketlenmiş ürün satışı gerçekleştirdi.
Yeni yatırımlar ve şeffaf QR kod dönemi
Üretim altyapısını güçlendirmek üzere 2 milyar 900 milyon liralık fabrika yatırımı da sürüyor. Yeni etiketlerde bal çeşitlerinin daha kolay ayırt edilmesi ve QR kodlarla ürünün türü, geldiği bölge ve üretim süreci hakkında bilgi sunulması planlanıyor. Muhçi, uygulamanın tüketicilerin ürünün kaynağı ve üretim süreci hakkında daha fazla bilgi edinmesini amaçladığını aktardı.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
Yurt Dışı Pazarlarında Büyüme Hedefi
Şirket, kısa ve orta vadede Orta Doğu, Amerika ve Avrupa pazarlarında 700 tonluk hacme ulaşmayı; uzun vadede ise uluslararası zincir ve indirim marketleri başta olmak üzere 2 bin tonluk hacme erişmeyi hedefliyor. Kooperatifin gelecek dönem planları arasında çocuklara yönelik porsiyon ürünleri, pratik kapaklı ambalajlar ve otel-restoran kanalına uygun seçenekler de bulunuyor. Şirket ayrıca balın kahvaltı dışındaki farklı yemek ve tariflerde kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Haberi Derleyen: Okan AVŞAR
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Okan AVŞAR, küresel teknoloji trendleri ve dijital ekonomi alanında uzmanlaşmış kıdemli bir haber editörüdür. Karmaşık dijital gelişmeleri, veri odaklı analizler ve tarafsız bir habercilik süzgecinden geçirerek okuyucuya aktaran AVŞAR, yayıncılık etiği ve doğruluk ilkeleri konusunda yüksek standartlara sahip profesyonel bir içerik üreticisidir.















