AB Liderler Zirvesi'nde Enerji ve Bütçe Bildirisi Yayımlandı
Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi bildirisi yayımlandı. Liderler enerji fiyatlarına acil müdahale ve 2028 bütçesinde 2026 sonuna kadar uzlaşma istedi.

Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin rekabetçilik ve gelecek dönem bütçesine ilişkin sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, jeopolitik gelişmelerin tedarik zincirleri ve enerji fiyatları üzerindeki etkileri değerlendirilirken, yüksek enerji maliyetlerinin vatandaşlar, kırılgan kesimler, sanayi ve ekonomi üzerindeki olumsuzlukları sebebiyle AB düzeyinde acil ve koordineli bir müdahale gerektiği vurgulandı.
Zirve bildirisinde, üye ülkelerin koşullarını gözeten, AB Tek Pazarı'nı koruyan, hedefli ve geçici tedbirler talep edildi. AB Komisyonu'nun Metan Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülükleri erteleme teklifi ile sanayiye yönelik geçici devlet yardımı çerçevesini uzatma niyeti olumlu karşılandı; rafinerilerin verimliliğini artıracak adımlar atılması ve enerji talebinin gönüllülük esasıyla birleştirilmesi istendi.
Komisyondan elektrik fiyatı farklılıklarını gözeterek ilave önlemleri değerlendirmesi ve gerektiğinde yeni teklifler sunması talep edildi. Piyasa İstikrar Rezervi yasama sürecinin hızlandırılması çağrısı yapılan bildiride; Komisyonun İkinci Emisyon Ticaret Sistemi (ETS2) etkilerine ilişkin değerlendirmesini güncellemesi, ortak ülkelerle enerji ticaretinin kısıtlanmaması ve yenilenebilir enerji, depolama sistemleri ile elektrik şebekelerine yatırımların hızlandırılması gerektiği kaydedildi.
Sanayide Rekabet Gücü ve Bürokrasinin Azaltılması
Bildiride, küresel zorluklar karşısında AB'nin rekabet gücünü artırması ve pazardaki engelleri kaldırması gerektiğine dikkat çekildi. "Tek Avrupa, Tek Pazar" gündemi kapsamında şirketler hukukuna ilişkin 28. rejim, Sanayi Hızlandırma Yasası, Avrupa elektrik şebekeleri paketi ile dijital, çevresel ve otomotiv alanlarındaki sadeleştirme paketlerine yönelik müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması çağrısında bulunuldu.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
Komisyondan yatırım ve izin süreçlerini hızlandıracak yeni adımlar atması, KOBİ'lerin raporlama yükümlülüklerini azaltacak teklif sunması ve yeni düzenlemelerde gereksiz bürokratik yükler oluşturulmaması istendi. Bildiride ayrıca küresel makroekonomik dengesizliklerle mücadele için mevcut ticaret ve ekonomi politikası araçlarının etkin kullanılması ve yeni araçların geliştirilmesi talep edildi.
Yeni Bütçede 2026 Sonuna Kadar Uzlaşma Hedefi
Bildiride, AB'nin 2028'de başlayacak yeni Çok Yıllı Mali Çerçevesi'ne (MFF) ilişkin müzakereler de ele alındı. İrlanda'nın AB Dönem Başkanlığı tarafından sunulan güncellenmiş müzakere taslağının görüşüldüğü aktarılarak, AB Konseyi Başkanı'ndan müzakereleri ilerletmesi istendi.
Ekonomi kategorisinden bir başka haber:
Zirve bildirisinde, bütçe konusunda 2026 yılı sonundan önce bir anlaşmaya varılmasının, gerekli yasal düzenlemelerin 2027'de kabul edilmesine imkan sağlayacağı hatırlatıldı.
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumla Haber Merkezi, kurumların açıklamaları ve gün içindeki gelişmeleri derleyerek okurlara aktaran haber masasıdır. Düzeltme ve bilgi talepleri için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
