Osmangazi'de Ailelere Akran Zorbalığıyla Mücadele Eğitimi Verildi
Osmangazi Belediyesi Ana Baba Okulu kapsamında düzenlenen seminerde, velilere çocuklardaki akran zorbalığını fark etme ve önleme yöntemleri aktarıldı.

Bursa'da Osmangazi Belediyesi ve BURADDER iş birliğiyle Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitimde, uzmanlar velilere çocuklarda akran zorbalığıyla başa çıkma ve belirtileri fark etme yollarını anlattı.
Toplumun temel yapı taşı olan ailenin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdüren Osmangazi Belediyesi, gerçekleştirdiği eğitim, seminer ve atölye programlarıyla her yaştan bireyin hayatına dokunmaya devam ediyor. “Güçlü Aile, Sağlıklı Toplum” anlayışıyla hayata geçirilen Ana Baba Okulu projesi kapsamında, ailelerin çocuk yetiştirme süreçlerine destek olmayı hedefleyen eğitim programları sürüyor.
Osmangazi Belediyesi’nin Bursa Aile Danışmanları ve Eğitimi Derneği (BURADDER) iş birliğiyle düzenlediği Ana Baba Okulu’nun 6’ncı oturumu, Ördekli Kültür Merkezi’nde “Akran Zorbalığı ve Güvenli Okul” başlığıyla gerçekleştirildi. Ailelerin yoğun ilgi gösterdiği programda, Uzman Psikolojik Danışman Gönül Hazneci, anne ve babalara “Akran Zorbalığı ve Güvenli Okul” konusunda eğitim verdi.
Zorbalık Türleri ve Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Düzenlenen eğitim programında fiziksel, sözel, sosyal ve dijital zorbalık türleri ele alınırken; dışlanma, tehdit, alay etme ve lakap takma gibi davranışların çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. Zorbalığa maruz kalan çocuklarda görülebilecek belirtiler, zorbalık davranışı sergileyen çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği ve çocukların yaşadıklarını ailelerinden saklamalarının nedenleri hakkında da bilgi veren Hazneci, ailelerin bu süreçte dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.
Eğitim kategorisinden bir başka haber:
Ayrıca okul yönetimi ve rehberlik servisleriyle sağlıklı iletişim kurulmasının ehemmiyetine değinilerek öğretmenlerin ve velilerin sorumlulukları üzerinde duruldu. Akran zorbalığının yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Gönül Hazneci, “Çocuğum akran zorbalığına uğruyor mu, uğruyorsa bunu nasıl fark edebilirim, bu durumda neler yapabilirim ve okul-aile iş birliği nasıl olmalı konularında ailelerle bir araya geldik.
Ailelerin çocuklarını fiziksel açıdan gözlemlemeleri gerekiyor. Çocukta herhangi bir yaralanma, kıyafetlerinde yıpranma ya da eve geldiğinde üstünün başının kirli olması gibi durumlara dikkat etmeliler. Bunun yanı sıra çocuklarıyla sohbet ederek kendilerini ifade etmelerine fırsat vermeliler. Bu sohbetlerde çocukları yargılamadan, suçlamadan, oldukları gibi kabul ederek ve sakin bir şekilde dinlemek çok önemli.
Çocuklara böyle durumların herkesin başına gelebileceğini anlatmak gerekiyor. Bazen çocuk doğrudan zorbalığa maruz kalmamış olabilir ancak bir arkadaşının yaşadıklarından etkilenmiş, benzer bir durumun kendi başına da gelebileceği endişesiyle kaygılanmış olabilir. Öte yandan zorbalık davranışı sergileyen çocuk bizim çocuğumuz da olabilir. Bu nedenle ‘Benim çocuğum böyle bir şey yapmaz’ diye düşünmemeliyiz. Çocukları etkileyen pek çok unsur var.
Evimizde izlediğimiz televizyon programlarından çeşitli oyunlara kadar birçok etken çocukların davranışlarını şekillendirebiliyor. Şiddet de iyilik de bulaşıcıdır. Bu programda ailelere, çocuklarının akran zorbalığına maruz kaldığını nasıl fark edebilecekleri ve böyle bir durumda onlara nasıl destek olabilecekleri konusunda bilgiler verdik.” şeklinde konuştu.
Eğitim kategorisinden bir başka haber:
Velilerin Dikkat Etmesi Gereken Belirtiler
Eğitim programına katılan aileler ise bu tür etkinlikleri oldukça faydalı bulduklarını belirterek, “Ailelerin bu tarz eğitim programlarına ihtiyacı var. Ebeveynlerin bilinçlenmesine katkı sağlayan bu tür etkinlikleri çok kıymetli buluyoruz” ifadelerini kullandı. Osmangazi Belediyesi, Ana Baba Okulu projesiyle aileleri bilinçlendirmeyi, çocukların sağlıklı gelişimlerine katkı sunmayı ve ebeveynlerin değişen ihtiyaçlarına yönelik destekleyici çalışmalar gerçekleştirmeyi sürdürüyor.
Haberi Derleyen: Okan AVŞAR
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Okan AVŞAR, küresel teknoloji trendleri ve dijital ekonomi alanında uzmanlaşmış kıdemli bir haber editörüdür. Karmaşık dijital gelişmeleri, veri odaklı analizler ve tarafsız bir habercilik süzgecinden geçirerek okuyucuya aktaran AVŞAR, yayıncılık etiği ve doğruluk ilkeleri konusunda yüksek standartlara sahip profesyonel bir içerik üreticisidir.















