Velilere servis seçerken ruhsat ve yetki belgelerini kontrol çağrısı
Okul servislerinde güvenlik konusu, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde yeniden gündeme geldi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Mehmet Yiğiner, çocukların güvenliğinin öncelik olduğunu vurgulayarak velilere servis aracı seçerken gerekli kontrolleri dikkatle yapmaları çağrısında bulundu.
Çocukların sabah evinden güvenle çıkmasının, okula emniyet içinde ulaşmasının ve gün sonunda huzurla ailesine kavuşmasının önemine dikkat çeken Yiğiner, “Çocuklarımızı emanet ettiğimiz servis araçlarının ruhsatlı olmasına, gerekli uygunluk ve yetki belgelerini taşımasına mutlaka dikkat etmeliyiz.” dedi. Yiğiner, gerekli izin ve belgelerden yoksun, hiçbir denetime tabi olmadan faaliyet gösteren korsan servislerin çocukların can güvenliğini tehlikeye atarken, tüm yükümlülüklerini yerine getirerek alın teriyle çalışan servisçi esnafını da haksız rekabete maruz bıraktığını belirtti.
Yiğiner, velilerin servis tercihlerinde fiyatın yanı sıra güvenliğe, tecrübeye ve mevzuata uygunluğa da bakmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, belgeli, denetimli, trafik kurallarına titizlikle uyan ve sorumluluk bilinciyle hizmet veren servisçi esnafının tercih edilmesinin çocukların güvenliği açısından vazgeçilmez olduğunu söyledi.
UKOME ve belediye yetkisi dışında ücret talep edilemez
Okul ve öğrenci servis ücretlerini belirleme yetkisinin belediyelerde bulunduğunu, büyükşehirlerde ise Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) belirlendiğini hatırlatan Yiğiner, diğer yerlerde ise belediye meclisleri veya ilgili daire başkanlıklarının yetkili olduğunu kaydetti.
Yiğiner, “Servisçiler tarafından yetkili kurumlar tarafından belirlenenin dışında ücret talep edilemez.” ifadelerini kullanarak, velilerin yetkili kurumlar tarafından belirlenen ücretlerin dışında ücret talep eden ya da herhangi bir sorun yaşadığı servis şoförleri hakkında ilgili meslek odalarına yazılı veya sözlü başvuru yapabileceğini söyledi. Yiğiner, servis aracı işletmecileri esnaf odalarının da bu süreçte velilerin yaşadığı sorunların çözümüne yardımcı olacağını, ayrıca sonuç alınamaması halinde bağlı bulundukları belediyelerin zabıta müdürlüklerine başvurulabileceğini belirtti.
Yiğiner, söz konusu servisçiler için gereken cezanın uygulanacağını ifade etti.

