PİYASALAR:
18-ayar-altin4.911,6214-ayar-altin3.835,10gram-has-altin6.740,36Bulgar Levası28,83Dolar48,28Cumhuriyet Altını45.255,00Ons Altın4.364,43Gümüş100,83Euro56,01Sterlin65,37İsviçre Frangı59,51Gram Altın6.774,23Çeyrek Altın11.000,69Yarım Altın22.001,38Tam Altın43.868,20Ata Altın45.482,98Kuveyt Dinarı156,37AZN28,40BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,0018-ayar-altin4.911,6214-ayar-altin3.835,10gram-has-altin6.740,36Bulgar Levası28,83Dolar48,28Cumhuriyet Altını45.255,00Ons Altın4.364,43Gümüş100,83Euro56,01Sterlin65,37İsviçre Frangı59,51Gram Altın6.774,23Çeyrek Altın11.000,69Yarım Altın22.001,38Tam Altın43.868,20Ata Altın45.482,98Kuveyt Dinarı156,37AZN28,40BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,00

Malatya’dan Nemrut’a yeni turizm rotası için “ortak irade” şartı

Mehmet Beytur, çalıştayda Malatya’dan Nemrut’a yeni turizm güzergâhı kurulabileceğini söyledi; ortak irade olursa yol desteği vereceklerini belirtti.

Burak ULU
Yayınlanma
Güncelleme
3 DkOkuma Süresi
Malatya’dan Nemrut’a yeni turizm rotası için “ortak irade” şartı

Mehmet Beytur, Elazığ Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayın ardından “Malatya’dan Nemrut’a yeni bir turizm güzergâhı” oluşturulabileceğini belirtti. Beytur, bu yönde karar ile ortak irade oluşması halinde Büyükşehir Belediyesi olarak yolun yapılmasına destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Beytur’un açıklaması, Fırat ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizm geleceğini şekillendirmeye yönelik bölgesel iş birliği hedefiyle ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinlikte kamu kurumları, yerel yönetimler, turizm sektörü, ulaşım, finans ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi.

Çalıştay kapsamında Beytur, bölgede turizm değerlerinin yan yana geldiğini vurgulayarak tekil rotalar yerine birbirini tamamlayan bir güzergâh anlayışının öne çıkarılması gerektiğini ifade etti. Beytur’un mesajında, mevcut rotaların bir başlangıç olduğu; ancak gerçek kapasiteyi yansıtacak şekilde rotaların çeşitlendirilmesi ihtiyacının bulunduğu aktarılırken, Nemrut Dağı özelinde turizmin mevsimsel ziyaret akışıyla yaşayan bir alan olduğuna dikkat çekildi.

Bu yaklaşımla, güzerâhın yalnızca geziyi değil ziyaretin sürdürülebilir akışını da etkileyebileceği belirtildi. Malatya–Pütürge–Tepehan–Büyüköz üzerinden yaklaşık 100 kilometrelik güzergâhla ulaşılan hat üzerinden ziyaretlerin planlanmasının, bölgeyi daha erişilebilir kılma hedefiyle birlikte ele alınması gerektiği ifade edildi.

Çalıştayın hedefi ve Beytur’un “ortak irade” vurgusu

Bölgesel Turizm Çalıştayı, iller arası turizm iş birliğini güçlendirme amacı taşıyan bir platform olarak kurgulandı. Bu toplantıda ortaya çıkacak kararların, ilgili kurumların atacağı adımları da belirleyeceği ifade edildi. Beytur’un mesajı da yol çalışmalarının bölge turizmine katkısı fikrine bağlandı.

Beytur, Malatya’dan Nemrut’a uzanan rotanın hayata geçmesi için süreçte karar ve ortak irade oluşması gerektiğini; böyle bir irade ortaya çıkması halinde Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşeni yapmaya ve yolun yapılması konusunda gerekli desteği vermeye hazır olduğunu aktarırken, açıklamanın muhatabının çalıştayda bir araya gelen kurumlar ve karar sürecinde etkili olan taraflar olduğu belirtildi.

Nemrut hattında ulaşım planlaması: mevcut çerçeve ile olası yeni rota

Nemrut Dağı Milli Parkı’nın yer aldığı sınırlar ve ziyaret rotası, güzergâh tartışmalarında referans noktası olarak ele alındı. Malatya Valiliği’nin paylaşımında, Nemrut’a Batı ve Doğu uygarlıklarının “köprüsü” benzetmesiyle bakıldığı; ziyaretçilerin arkeolojik alanı gezmesi ve güneşin doğuşu-batışını izlemesi gibi temaların turizm akışını etkilediği kaydedildi.

Yeni bir turizm güzergâhı tartışmasında “erişilebilirliği artırma” ayağı ele alınırken, yalnızca karayolu bağlantısı değil; ziyaretçilerin yönlenmesi ve gezi planlaması gibi başlıkların da gündeme geldiği aktarıldı. TBMM kayıtlarında yer alan bakanlık cevabında, Nemrut’a iki yönlü ulaşımı öngörecek şekilde iki gişeli, iki parkinli bir düzenleme planlandığı; ziyaretçilerin heykellerle temasını önleyecek şekilde gezi planı düzenlenmesi ve bu planın belirli güzergâhları da içerecek biçimde tasarlanması yönünde değerlendirmeler olduğu belirtildi.

Başlık Mevcut çerçeve Güzergâh tartışmasının etkisi
Ulaşım yaklaşımı Malatya–Pütürge–Tepehan–Büyüköz üzerinden yaklaşık 100 kilometrelik hatla ulaşım Malatya’dan Nemrut’a erişimin daha planlı ve daha görünür bir rota olarak öne çıkması
Ziyaret planlaması Gezi planı, ziyaretçilerin heykellerle temasını önleyecek şekilde yönlendirme hedefi Yeni turizm hattı fikriyle ziyaretin akışını destekleyebilecek bütüncül düzenleme ihtiyacı
Süreç ve karar Çalıştayda karar/ortak irade oluşması halinde adım atılmasına dönük irade beyanı Ulaşım ve yol çalışmalarının turizm etkisinin daha net ölçülebilir hale gelmesi

Bir sonraki adım neye bağlı?

Beytur’un açıklamasında süreç, tek başına bir niyetten ziyade “ortak irade” şartına bağlanıyor. Çalıştayın doğrudan çıktısı olarak karar ve ortak tutum oluşması halinde yol çalışmalarına dönük destek mekanizmasının devreye girmesi beklenirken, muhtemel ilerlemenin çalıştaydaki kurumlar arası koordinasyonun hangi somut kararlara dönüştüğüne bağlı olduğu belirtiliyor.

Bu açıklama, Malatya–Nemrut bağlantısının bir turizm rotası olarak güçlendirilmesinin yalnızca tanıtım boyutunda kalmayıp erişim ve rota planlamasıyla birlikte ele alınabileceğini de ortaya koyuyor. Tartışmanın odağında, yeni güzergâhın bölgenin turizm potansiyelini daha bütüncül biçimde görünür kılma hedefinin yer aldığı kaydediliyor.

Haberin EditörüMuhabir

Burak Ulu, dijital gazetecilik, haber doğrulama (fact-checking) ve arama motoru optimizasyonu (SEO) odaklı haber üretimi alanlarında 8 yılı aşkın deneyime sahip bir gazeteci ve editördür. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Ulu, üniversite yıllarında yerel ve ulusal ajanslarda muhabirlik yaparak sektöre adım atmıştır. Kariyeri boyunca politika, ekonomi, güncel gelişmeler ve teknoloji kategorilerinde yüzlerce özel habere, röportaja ve saha araştırmasına imza atmıştır.