Malatya’nın Hekimhan ilçesinde yaşayan emekli memur Mustafa Kahraman, çocukluk anılarının bulunduğu bahçedeki yaklaşık 150 yıllık meşe ağacını sıra dışı bir yaşam alanına dönüştürdü.
Kahraman, ağacın üzerine Karadeniz’den getirilen ahşap malzemeler kullanarak 36 metrekarelik bir ev inşa etti. Yaklaşık 25 basamakla ulaşılan yapı, farklı görünümüyle dikkat çekiyor.
Mustafa Kahraman, ev hikâyesinin yalnızca bir yapı tasarımından ibaret olmadığını; ağacı çocukluğunun geçtiği yer olarak görmesi nedeniyle dönüşümü tercih ettiğini söyledi. İnşa sürecinde ağacın üzerinde yaşam alanı kurmaya yönelik planlamanın ön plana çıktığını aktardı.
Yaklaşık 36 metrekarelik yapı, ağacın gövdesiyle kurulan bütünlük ve ahşabın görünümüyle “ağaç ev” anlatısını güçlendiriyor. Malzeme ve mimari yaklaşımın, Karadeniz’den getirilen ahşapların kullanılmasıyla şekillendiği öğrenildi.
Kahraman’ın çalışması, boş bir fikrin yerinde bir yaşam alanına dönüşebileceğini gösteriyor. Ayrıca ağaçların korunması ve kültürel anıların mekâna taşınması açısından da ilgi çekiyor.

