Dünyayı sarsan Mahsa Amini olayı nedir?

Tüm dünyada protesto eylemleri devam eden Mahsa Amini olayı nedir? Sizler için konuya ilişkin tüm merak edilen soruları yanıtladık.

Mahsa Amini neden öldü?

Son günlerde tüm dünyanın gözü İran’da. Bunun sebebi ise Mahsa Amini. Şeriat ile yönetilen İran İslam Cumhuriyeti’nde kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınıp kötü muamele gördükten sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Amini kadınlar tarafından yapılan protestoların sembolik ismi haline geldi.

Mahsa Amini neden öldü?

İran’da şeriat kuralları kapsamında yürürlükte olan kıyafet yönetmeliği gereğince halka açık alanlarda kadınların başörtüsü takmaları gerekiyor. Ek olarak vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde uzun ve bol kıyafetler giymeleri de zorunlu ve bu kurala uymayanlara para ve hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Mahsa Amini bu yönetmeliğe kurban gidenlerden birisi.

Eylül ayında kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini yine aynı polisler tarafından kötü muamelelere maruz kalması sebebiyle 16 Eylül’de yaşamını yitirdi. Yaşanan bu gelişmenin ardından İran’da birçok kadın ahlak polislerini ve zorunlu başörtüsü uygulamasını protesto etmek için kendi başörtülerini kamusal alanda yaktı ve farkındalık oluşturmak için saçlarını kestiler. Dünyanın dört bir yanından da bu protestolara destek geldi.

Aradan günler geçmesine rağmen protestolar hala devam ediyor ve halk sakinleşmiş değil. Hükümet de geri adım atmıyor. Öyle ki eylemler sırasında internete kısıtlama getirildi buna karşın Elon Musk uydudan internet hizmeti Starlink’i ülkede devreye sokarak vatandaşların internet erişimini yeniden sağlamalarına yardımcı oldu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde protestocu bir grup tarafından İran Devlet Televizyonu hacklendi. “Gençlerimizin kanı pençelerinizden süzülüyor” mesajıylayicilere “bize katılın” çağrısında bulunan protestocu grubun bu hamlesi kısa sürede dünya gündemine oturdu. Halihazırda süren eylemlerin sonu nereye varacak bilinmiyor. Ancak kıyafet yönetmeliği yürürlükte olduğu müddetçe sonu gelmeyecek gibi gözüküyor.

Exit mobile version