Bilim İnsanları Yeni Ölçü Birimleri Belirledi: Ronna ve Quetta Nedir?

En küçük ve en büyük sayıların daha kolay ifade edilmesi için bilim insanları yeni ölçü birimleri belirledi.

bilim adamları yeni ölçü birimi ronna quetta

En küçük ve en büyük sayıların daha kolay ifade edilmesi için bilim insanları yeni ölçü birimleri belirledi. Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda yeni ölçü birimleri ortaya çıktı. Buna göre dünyanın kütlesi 6 ronnagram (10 üzeri 27) oldu.

Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları Fransa’da buluştu. Bilim insanları en büyük ve en küçük sayıları daha kolay bir şekilde ifade edebilmek için yeni ölçü birimleri geliştirdi. Bu ölçü birimlerinin en büyükleri ve quetta olurken en küçükleri ise ronto ve quecto oldu.

TRT Haber tarafından duyurulan bilgilere göre Uluslararası Birimler Sistemi’ne yaklaşık 30 yıl sonra yeni ölçü birimleri eklendi. Yeni ölçü birimleri metre ve gram gibi birimlerin önüne ek olarak gelecek.

Aslında bu toplantılar her 4 yılda bir Paris’te bulunan Versay Sarayı’nda gerçekleşiyor. Bu yıl 27. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı düzenlendi. Bilim insanları ve hükümet temsilcileri yapılan değişiklikleri onayladı.

Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı yeni ön eklerin getirilmesi konusunda öncülük etti. İlgili laboratuvar sunulan teklifin kabul edildiğini yazılı olarak duyurdu. Getirilen yeni ön ekler sayesinde çok büyük ve çok küçük sayıların ifade edilmesi kolay hale geldi.

Son Değişiklik 1991 Yılında Yapılmıştı

Uluslararası Birimler Sistemi 1960 yılında kuruldu. Bilimsel ihtiyaçlar dikkate alınarak bu sistemin 4 yılda bir güncellenmesine dair görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler kapsamında son değişiklik 1991 yılında yapılmış ve yotta ile zetta birimleri listeye dahil edilmişti.

2022’de yapılan yeni eklemelerle uluslararası birimler 30 yıl sonra değişmiş oldu.

Exit mobile version