Prof. Dr. Naci Görür, Armağan Çağlayan’ın Gör Beni programına katılıp sorularını yanıtlayan Görür, Marmara’da yaşanabilecek olası depremle ilgili ‘Her an bekleriz’ diyerek, ‘Depremden korkuyor musunuz?’ sorusunu da yanıt verilmişti.
Prof. Dr. Naci Görür ‘Bizim neslimiz için bir başarısızlık’
15-20 yıl önce bu depremlerden söz edilmiyordu. Bizim kuşak daha çok bu büyük depremlerin tekrarı sırasında yaşıyor. Bu bir tesadüf. Bizden önceki kuşaklar 39-42’lik depremler dışında düzenli deprem görmezlerdi. Veya yani, çünkü Bu geniş boşluklara sahip.” Naci Görür konuşmasının devamında şunları söyledi;
Büyük depremler görüyoruz. Çünkü mesela Kuzey Anadolu’da 99’da, ondan önce de 67’de, 54’te olduğu gibi büyük depremler gördük. Van depremini, Eleziz depremini ve şimdi de Mareş depremini gördük. Hayatımız boyunca yaklaşık 7-8 büyük deprem oluyor. Bu bizim kuşağımız için talihsizlik ama bir tesadüf çünkü o büyük depremlere neden olan fayların tekrarlanma dönemi yaşadığımız dönemde tamamlanmıştır. Yani görüyoruz. Örneğin, 1513’teki Mareş depreminden bu yana, 1513’ten beri bu büyüklükte bir deprem olmamıştır. Yaklaşık 500 yıl.
“Belki görürüz, hep bekliyoruz”
Ama yaşadığımız çağa uygundu. Mesela şu anda Marmara depremini bekliyoruz. Büyük ihtimal bu depremi çoğu insan görecek, yani şu an yaşayan gençler ya da orta yaşlı insanlar, bilemiyorum belki de her an beklediğimiz için görebiliriz.
Bu fayın ilk ve son depremi 1766’da meydana geldi. 250 yılda bir olur. Çağımıza da uygundur. Ülkemizde yaşayan bu neslin yaşı 5 yaş civarında diyelim, 50-60 diyelim daha diyelim… Bu tekrar eden dönemde yaşıyoruz. 1999 depremini dediğiniz gibi bilerek yaşadık. Ondan önce 67, 54, 42 yaşlarındayken onları zar zor hatırlıyoruz. Yaşlandıkça, bazılarımız hafızaya uygun değildir.

“Marmara Bölgesi’nde ilk kez 1999 sezonunda fark edildi”
Ne yazık ki bu depremler Anadolu’da meydana geldiğinde gerektiği kadar ilgi görmemiş olabilir. Yani ilk anda tabii ki hepimize her türlü yardım yapılacak ama uzun bir süre gündemde olmayabilir.
Belki şu anda medyanın etkisiyle bu oluyor ama Anadolu’ya gelince, batıdaki insanlar, ekonomik alanda, ya da yaşam alanında hakim toplum diyelim. Ancak 1999 depremi Marmara bölgesinde ilk kez meydana geldiğinde dikkatleri üzerine çekmiştir. Çünkü Marmara bölgesi ülkenin ekonomik gücüne ve üretiminin yüzde 60’ına sahip olduğu bir yer ve İstanbul için tehdit haline gelince gündemimiz haline geldi. O zaman bile, hatırlarsınız, bir aşama kabul edilmiş. 17 Ağustos 1999 tarihi bir dönüm noktasıdır ve bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Bu Mareş depremleri bir şeyi değiştirir mi yoksa bin yıl mı diye soruyorsunuz ama 99’daki gibi olursa tekerrür edecek yani aynı kayıtsızlık biraz daha devam edecek.
“BUNDAN DAHA ÖNEMLİ SORUN GÖREMİYORUM”
Ama bence bu depremleri ciddiye alıp çok konuşmak yerine, nerede, ne zaman, nasıl, ne kadar büyük ve nerede deprem olacak diye düşünmek yerine Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, halkı ve yerel yönetimler zannediyorum. depremi bu ülkenin ana sorunu olarak görmeli ve en önemli konu olarak Türkiye’yi gündeme almalıdır. Bundan daha ciddi bir sorun düşünemiyorum.

Marmara da deprem (Uyardı)
Marmara Bölgesi, Prof. Dr. Naci Görür Türkiye’nin en yoğun nüfuslu ve en gelişmiş bölgelerinden biridir. Ancak, bölgede sürekli olarak deprem aktivitesi görülmekte ve tarihte önemli depremler yaşanmıştır. En son olarak, 26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Denizi’nde 5,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır ve bu nedenle deprem riski yüksektir. Bölgede, tarihte yaşanmış en önemli depremlerden biri 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelmiştir. Bu deprem, 7,4 büyüklüğünde ve yaklaşık 18.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Ayrıca, birçok yapı da hasar görmüştür.
Marmara Bölgesi’nde yaşayan insanlar için deprem riski yüksek olduğundan, depreme hazırlıklı olmak ve riskleri en aza indirmek önemlidir. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından verilen deprem bilgilendirmeleri ve uyarıları takip etmek, afet planları yapmak ve acil durum çantaları hazırlamak gibi adımlar alınabilir. Ayrıca, depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve eski yapıları güçlendirmek de önemli bir tedbirdir.
Ayrıca Bakınız: Naci Görür Marmara depremi için uyardı! Türkiye risk haritası
Büyük istanbul depremi ne zaman olacak?
Büyük istanbul depremi ne zaman? : Depremler doğal afetlerdir ve ne zaman olacakları önceden tahmin edilemez. Ancak, bilim insanları, Marmara Denizi’nde yer alan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın bir kısmının İstanbul’un altından geçtiği ve bölgede büyük bir deprem riski olduğu konusunda uyarıyorlar.
İstanbul, Türkiye’nin en yoğun nüfuslu şehridir ve büyük bir deprem yaşanması durumunda ciddi zararlar meydana gelebilir. Bu nedenle, İstanbul’da yaşayanlar için deprem riskine karşı hazırlıklı olmak ve acil durum planları yapmak önemlidir. İlgili kurum ve kuruluşların verdiği deprem bilgilendirmelerini ve uyarılarını takip etmek, deprem çantaları hazırlamak, deprem dayanıklı binalarda yaşamak gibi tedbirler almak zararları en aza indirgemeye yardımcı olabilir.
En Son 18 Mart 2023 03:09 tarihinde Emrah Aladağ Yazarı Tarafından Güncellendi.