Giresun, 2025 ihracat verileriyle fındık sektöründeki liderliğini pekiştirdi. Giresun Ticaret Borsası'nın (GTB) yayınladığı listede, en çok ihracat yapan ilk 20 firma arasında 7 Giresun merkezli şirketin yer alması, bölgenin bu alandaki gücünü bir kez daha ortaya koydu.
Giresunlu Fındık Devleri İhracatta Zirvede
Giresun Ticaret Borsası (GTB)'nin açıkladığı 2025 yılı ihracat rakamlarına göre, ilk 20'de yer alan firmaların performansı bölge ekonomisine büyük katkı sağladı. Karadeniz'in fındık üretim ve ticaret merkezi olma özelliğini taşıyan Giresun, bu alandaki başarısını tescilledi.

Listenin dikkat çeken isimlerinden Yavuz Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., 252 milyon doları aşan ihracatıyla ikinci sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Hemen ardından Yavuzkan Hazel Gıda ise 180 milyon dolarlık ihracatla dördüncü sıraya yerleşti. Bu iki şirketin performansı, Giresun fındığının dünya pazarındaki rekabet gücünü gösterdi.
İlçelerden de İhracata Güçlü Destek
Sadece Giresun merkez değil, ilçeler de ihracat alanında önemli başarılar elde etti. Tirebolu merkezli Ahmet Ak Gıda (Gaffaro), listede 7. sırada yer alarak dikkat çekti. Diğer Giresun firmaları da listede yerlerini alarak bölgenin ihracat potansiyelini kanıtladı:
Noor Fındık: 11. Sıra
Kümbetli Tarım Ürünleri: 15. Sıra
Karadere Tarım Ürünleri (Espiye): 18. Sıra
Koralla Fındık (Görele): 19. Sıra
GTB'den İhracatçılara Tebrik ve Teşekkür
Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, ihracatçı firmaları tebrik ederek, fındık sektörünün bölge ekonomisi için hayati önem taşıdığını vurguladı. Bölük, ihracatçıların Giresun fındığının değerini artırma konusundaki çabalarını takdir etti.
Bölük, "Bu başarıda emeği geçen başta firma sahipleri, yöneticileri ve çalışanlarını ayrı ayrı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. Giresun ekonomisinin can damarı olan fındık, bu vizyoner firmalarımız sayesinde dünya sofralarına ulaşmaya devam ediyor," şeklinde konuştu.
Giresun'un listedeki başarısı, bölgenin fındık odaklı büyüme stratejisinin doğruluğunu teyit ediyor. İhracat rakamlarındaki artışın, ilerleyen dönemlerde üretici fiyatlarına ve istihdama olumlu katkı sağlaması bekleniyor. Giresun, "Fındığın Başkenti" unvanını hem üretim hem de ihracat alanındaki gücüyle korumaya devam ediyor.
Kaynak: BHA
İlk yorumu sen yap! Düşüncelerini bizimle paylaş.