
2021’de Beklenen Kabus Korkutuyor!
Pandeminin ekonomik faturası gün geçtikçe korkutuyor. Dünyanın her yerinde birçok sektör olumsuz etkilendi. Binlerce şirket kapandı, borçla ayakta kalmayan çalışan yerler ise riskle karşı karşıya.
Pandeminin ekonomik faturası gün geçtikçe korkutuyor. Dünyanın her yerinde birçok sektör olumsuz etkilendi. Binlerce şirket kapandı, borçla ayakta kalmayan çalışan yerler ise riskle karşı karşıya.
Batık kredi miktarı 150 milyar TL olmasının yanı sıra UYAP verilerine bakıldığında icra dairelerindeki icra ve iflas dosya sayısı 22 milyon 127 bine çıkmış durumda. Pandeminin getirdiği ekonomik tahribattan kaynaklı olarak birçok işletme kapalıyken icra dairlerine günlük gelen dosyanın sayısı ise 17 bin civarında.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine bakıldığında Ocak – Kasım döneminde 2019’un aynı dönemine göre kapanan şirketlerin sayısı yüzde 11 artarak 12 bine çıktı. Kapanan ticari işletmelerin sayısına bakıldığında ise yüzde 14.19 artış gösterildi.
TOBB verilerine bakıldığında 2009’dan bu yana kapanan şirketlerin sayısı 153 bini aşmış durumda. Aynı dönemler içerisinde iflas bayrağı çeken ticari işletme sayısına bakıldığında 292 bine çıkmış durumda.
On Binlerce Esnaf Kapandı
Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç’ın haberine bakıldığında pandemiyle geçen 2020 yılında 99 bin 588 esnaf bayrak çekti. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyon verilerine bakıldığında son 16 yıl içerisinde iflas eden esnafların sayısına bakıldığında 1 milyon 995 bini aştı.
Yeni Bir Paket İhtiyacı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bundan sonraki süreçlere bakıldığında umutlarının yeni bir paket olduğunu vurguladı. Sonrasında ise şunları söyledi, ‘’Borç ödemelerin ötelenmesi ve faizsiz bir destek paketi acilen açıklanması gerekiyor. Aksi takdirde esnaf dayanamaz, kapatmak zorunda kalacaktır’’ diye ekledi
Palandöken, 10 milyona aşkın bireyin bu alan üzerinde çalıştığını belirtti. Ertelenen vergilerin, kredilerin, ödenmeyen kira, elektrik, su ve doğal gibi borçların, küçük işletmelerin sermayesinden çok daha fazla olduğunu vurguladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.