Arkeoloji Müzesi tadilat bekliyor
Bursa'nın Osmanlı öncesindeki Bizans ve Roma dönemlerine ait eşssiz eserlerinin sergilendiği Kültürpark'taki Arkeoloji Müzesi, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çevre düzenlemelerinden sonra, park içinde köhne bir durumda kaldı.
Şehrin birçok bölgesinden çeşitli çalışmalar sırasında günyüzüne çıkan heykeller, sfenks, mezar taşları, sikkeler, toprak ve metal ev eşyaları başta olmak üzere yüzlerce eseri bünyesinde bulunduran Bursa Arkeoloji Müzesi, 35 yıl önce inşa edilmiş hali ile köhne bir vaziyette ziyaretçi bekliyor. Bahçesinde bile yüzlerce eserin açıkta beklediği müzenin, ihata duvarı ve tellerinin de paslanmış görüntüsü, vatandaşların dikkatini çekiyor.
Bursa'yı kültür başkenti yapma yolunda şehre yeni birçok festival ve bineal kazandıran Büyükşehir Belediyesi'nin, Arkeoloji Müzesi'ne sahip çıkmasını isteyen turizmciler, şu anda birçok tur operatörü ve rehberin bu müzeyi durumunun çok iyi olmaması sebebiyle gezi programlarından çıkarttığını söylediler.
Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından kongre şehirleri arasına alınan Bursa'nın turizmde atak yapması için ziyaret edilecek müze ve tarihi eserleri çok rahat dolaşılabilen ve keyif alınan mekanlar haline getirmesi gerektiğini belirten turizmciler, "Hükümetin gündeminde Kültür Bakanlığı'na bağlı müzelerin belediyelere devredilmesine ilişkin bir çalışma vardı. Ancak bu çalışma kanunlaşamadığı için bir türlü devirler yapılamadı. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sahip çıkması ile Arkeoloji Müzesi yeniden dizayn edilip, çok basit bir harcama ile bütün turistlerin, yerli yabancı herkesin ziyaret edebileceği hale getirilebilir. Personel konusunda bile yetersiz kalan Arkeoloji Müzesi'ne belediye veya Bursa'daki güçlü sivil toplum kuruluşları destek verebilirler. Arkeoloji Müzesi'nin hemen yanında faaliyet gösteren Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği de bir kampanya ile müzenin ihtiyaçlarını karşılayıp, teşhirin geliştirilmesi konusunda inisiyatif geliştirebilir. Bahçede tutulan eserlerin, nerelerde ne zaman bulunduğu, hangi dönemlere ait olduğuna ilişkin bilgi notları bile bulunmuyor. Bu eksiklikler sebebiyle de yerli ve yabancı ziyaretçiler müzeden fazla keyif alamıyorlar. Oysa, müzenin bahçesi daha da genişletilebilir. Bahçede küçük bir kafeterya ile bazı düzenlemeler ve Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kent Müzesi'nin destekleri ile 2-5 bin yıllık parçalar daha güzel bir şekilde turizmde kullanılabilir. Müzenin bahçesi genişletilerek açık havada sergilenen eserlerin açıklayıcı levhaları hazırlansa bu bile müzeye hareket sağlar" dediler.
Bahçesinin ihata duvarı ve telleri paslanan Arkeoloji Müzesi'nin deposunda yer yokluğundan sergilenmeye bekleyen yüzlerce parça daha bulunuyor.
|