Kalp deliğine ameliyatsız çözüm
Kalp deliğine ameliyatsız çözüm
Doğuştan kalbi delik bazı çocuklar artık açık kalp ameliyatına gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Hacettepe Üniversitesi'nde, yeni yönteme uygun 9 hastanın kalp deliği kateter yöntemiyle kapatıldı.
Yeni yöntem, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, doğuştan kalbi delik olan Enver Bayraktar (17), Tanju Erkutoğlu (5), Kadircan Avcı (7), Sena Ak (5), Zeynep Suçabuk (4.5), Gökçe Türker (3.5), Beyza Erbay (9), Aymis Ece Şarlak (2) ile 26 yaşındaki Çağdaş Oto'ya başarıyla uygulandı.
Uygulama için, konunun uzmanı ABD Chiago Üniversitesi'nden Ziyad Hijazi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.
Hijazi'ye gerçekleştirdiği operasyonlarda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Ünitesi'nden Prof. Dr. Alpay Çeliker, Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süheyla Özkutlu ve beraberlerindeki ekip eşlik etti.
Prof. Dr. Alpay Çeliker, kalpte "kulakçıklar" arasındaki kalp deliklerinin yaklaşık 5 yıldır uygulanan yöntemlerle Türkiye'de ameliyatsız kapatıldığını, yeni uyguladıkları yöntemle, "karıncıklar" arasındaki kalp deliklerini kateter yöntemiyle kapattıklarını anlattı.
Bu uygulamayı Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiklerini söyleyen Çeliker, kalp karıncıkları arasındaki delikleri şu ana kadar ameliyatsız kapatamadıklarını, bu tür deliği olan hastaların açık kalp ameliyatına alındığını söyledi.
Prof. Dr. Çeliker, yöntemin her hastaya uygulanamayacağını vurgulayarak, uygulanması için kalp deliğinin karıncıklarda olması, çocukların yaşının biraz büyük olması gerektiğini kaydetti.
Yöntemle çocukları açık kalp cerrahisinden kurtardıklarını belirten Çeliker, uygulamanın 1.5 saatte tamamlandığını, hastaların da 1 günde taburcu edildiklerini anlattı.
Ziyad Hijazi de Chiago'da 150 hastada bu yöntemi uyguladıklarını, sonuçların çok iyi olduğunu bildirdi.
Hijazi, vakaların yüzde 95'inde, işlemden 1 ay sonra delikten geçen kanın tamamen durduğunun saptandığını, işlemin ardından komplikasyon oranının da çok düşük olduğunu ifade etti.
|