1. Yorumla.Net yayın hayatına son verecektir. Bugüne kadar desteğinden ve katkılarından dolayı herkese teşekkür ederiz.

Genel Kültür Soruları

Konu, 'Bunları biliyor musunuz?' kısmında VeziR-i AzaM tarafından paylaşıldı.

  1. VeziR-i AzaM

    VeziR-i AzaM Süper aktif yorumcu

    Kayıt:
    1 Kasım 2008
    Mesajlar:
    6.824
    Beğeniler:
    99
    Nereden:
    İzmir
    1. Türk Devletinde

    I. Taht kavgalarının ortaya çıkması

    II. Ülke topraklarının bölümlere ayrılması

    III. İstenilen dine inanılması

    durumlarından hangileri ülkeninin hükümdara ait ortak malı sayılmasının sonuçlarından biridir? Birincikuvvet.com

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I - II
    E) I - II - III

    Cevap: A

    2. Türk İslam mimarisi aşağıdaki devletlerden hangisi ile başlamıştır?

    A) Memluklar
    B) Karahanlılar
    C) Eyyübiler
    D) Gazneliler
    E) Selçuklular

    Cevap: B

    3.Aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslam toplumuna katıldıktan sonra uygulamaya alınanlardan biri değildir?

    A) Ahilik
    B) Kümbet
    C) Arap alfabesi
    D) Vakıf sistemi
    E) Veraset sistemi

    Cevap: E

    4. XIX. YY ortalarından itibaren sanayi inkılabı osmanlı devletinde esnaf teşkilatının önemini azaltımıştır

    Aşağıdakilerden hangisin bu durum ile ilgili gelişmlerden biri olduğu savunulamaz?

    A) İthalatın azalması
    B) İşsizliğin artması
    C) Para değerinin düşmesi
    D) Yerli malın iç pazarda sürümünün azalması
    E) Üretimde kullanılan hammaddenin dışarıya çıkması

    Cevap: A

    5.Aşağıdakilerden hangisi I. Meşrutiyet Döneminin özelliklerinden biri değildir?

    A) Mebusan Meclisi üyelerinin 4 yılda bir seçilmesi
    B)Ayan Meclisi üyelerinin padişah tarafından seçilmesi
    C) Mebusan Meclisinin padişahın izniyle kanun teklifi hazırlaması
    D) Mebusan Meclisi üyelerinin halk tarafından seçilmesi
    E) Birden fazla siyasi partinin kurulması

    Cevap: E

    6.Rusya, Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanında cinsiyet ve din farkı gözetmeksizin, kanunlar önünde eşit bir osmanlı tebaası meydana getirmek için konulmuş olan ilkeleri yeterli bulmamış, cemaatlerin mevcut imtiyazlarını göz önünde bulundurarak milliyetçilik esaslarına göre tekrar düzenlenmesini istemiştir.

    Rusya bu tutumuyla Osmanlı Devleti'nde

    I. Toprak bütünlüğünü korumak

    II. Rejimini değiştirmeye çalışmak

    III. Bünyesindeki etnik unsurlardan yararlanmak

    gibi gelişmelerden hangilerini amaçlamıştır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I, II
    E) I, II ve III

    CEVAP:C
  2. VeziR-i AzaM

    VeziR-i AzaM Süper aktif yorumcu

    Kayıt:
    1 Kasım 2008
    Mesajlar:
    6.824
    Beğeniler:
    99
    Nereden:
    İzmir
    7.Osmanlı zamanında Kitab-ı Bahriye adlı eseriyle ve haritacılık alanındaki çalışmalarıyla ünlü bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Piri Reis
    B) Ali Kuşçu
    C) Seydi Ali Reis
    D) Matrakçı Nasuh
    E) Sabuncuoğlu Serefeddin

    Cevap: A

    8.Osmanlı Devletinde resmi tarih yazarlarına verilen ad nedir?

    A) Mültezim
    B) Mütevelli
    C) Nişancı
    D) Reisül'kütab
    E) Vakanivüs

    Cevap: X

    9.Osmanlı imparatorluğunda 17 yy.da gerileme dönemine girilmesi, bu gerilemenin ....... duraklama döneminden sonra yıllar geçtikçe hızlanması;

    Bu hızlanmayla birlikte Osmanlı İmparatorluğunda;

    I. Sınırlar

    II. Nüfus

    III. Teokratik yapı

    konularından hangilerinde değişme olmamıştır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I, II
    E) I, II, III

    Cevap: C

    10.

    - Mondros Ateşkes Antlaşmasında geçersiz kılınmış

    - Doğu Trakya'nın savaşılmadan alınmas

    - Kurtuluş Savaşı'nın askeri bölümünün sona ermesi

    gelişmeleri aşağıdaki hangisinin kazanımları arasındadır?

    A) Gümrü
    B) Kars
    C) Mudanya
    D) Moskova
    E) Ankara

    Cevap: C

    11.Mustafa Kemal "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır, vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz" emriyle aşağıdaki savaşlardan hangisinin kaderini etkilemiştir?

    A) I. İnönü
    B) Sakarya
    C) II. İnönü
    D) Eskişehir Kütahya
    E) Başkomutanlık

    Cevap: B
  3. VeziR-i AzaM

    VeziR-i AzaM Süper aktif yorumcu

    Kayıt:
    1 Kasım 2008
    Mesajlar:
    6.824
    Beğeniler:
    99
    Nereden:
    İzmir
    12.

    I. Anadolu Ajansı

    II. İradeyi Milliye

    III. Hakimiyeti Milliye

    IV. Peyamı Sabah

    Yukarıdakilerden hangileri kurtuluş savaşında milli birliği tehlikeye düşüren iç ve dış tehditlere karşı milleti uyaran basın yayın organlarındandır?

    A) Yalnız I
    B)Yalnız II
    C) Yalnız IV
    D) III , IV
    E) I, II, III

    Cevap: E



    13.Moskova Antlaşmasında yer alan "iki taraftan birinin tanımadığı antlaşmayı diğeri de tanımayacaktır" maddesi aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin yok sayıldığının göstergesidir?

    A) Ankara
    B) Sevr
    C) Kars
    D) Gümrü
    E) Brest-Litowsk

    Cevap: B

    14.Aşağıdakilerden hangisi Erzurum ve Sivas Kongresinde alınan kararların ortak özelliği değildir?

    A) Mustafa Kemalin kongre başkanlığına seçilmesi
    B) Milli kuvvetlerin etkin, milli iradenin hakim kılınması
    C) Vatanın parçalanmaz bir bütün olduğu
    D) Temsil kurulunun doğu illerinin tamamını temsil ettiğinin kabul edilmesi
    E) Azınlıkların siyasi egemenliği ve sosyal dengeyi bozacak imtiyazların verilmesine karşı çıkılması

    Cevap: D

    15.Aşağıdakilerden hangisi Misakı Millide yer alan kararlardan biridir

    A) Batı cephesinin açılması
    B) Düzenli Ordunun kurulması
    C) Batı Trakyanın geleceğinin halk oylamasına sunulması
    D) Temsilciler kurulunun ankaraya getirilmesi
    E) Anadolu ve Trakyadaki Müdafai Hukuk cemiyetlerinin birleştirilmesi

    Cevap: C

    16.Atatürk "" Bugüne dek izlenen eğitim ve öğretim yöntemlerinin, ulusumuzun gerileme tarihinde en önemli etken olduğu inancındayım. Onun için bir milli eğitim programından söz ederken geçmişin boş inançlarından ve yaratılışımızın nitelikleriyle ilgisi olmayan yabancı düşüncelerden, doğudan ve batıdan gelen tüm etkilerden büsbütün uzak, ulusal yaratılışımıza ve tarihimize uygun bir kültür düşünüyorum.

    Atatürkün bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisine vurgu yaptığı söylenemez?

    A) Ulusal değerin korunması
    B) Eğitim öğretimde çağdaşlaşma
    C) Ulusal değerlere uygun eğitim modeli sunmaya
    D) Toplum yapımımızın ihtiyaçlarını karşılama
    E) Geçmişteki eğitim sistemini devam ettirmeye

    Cevap: E
  4. VeziR-i AzaM

    VeziR-i AzaM Süper aktif yorumcu

    Kayıt:
    1 Kasım 2008
    Mesajlar:
    6.824
    Beğeniler:
    99
    Nereden:
    İzmir
    17.

    I. Türk Tarih kurumunun kurulması

    II. Türk Dil kurumunun açılması

    III. Şapka giyilmesi hakkındaki kanun

    Yukarıdaki gelişmelerden hangisi Atatürk milliyetçiliğinin gelişmesi ve hızlanmasında etkili olduğu söyelenebilir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve II
    E) I , II, III

    Cevap: D

    18.Yeni Türk devletinde aşağıdakilerden hangisi ile yaşanan sorunun egemenlik anlayışından kaynaklandığı savunulamaz

    A) Yabancı okullar
    B) Osmanlı borçları
    C) Kabotaj kanunu
    D) Boğazlar
    E) Kapitülasyonlar

    Cevap: B

    19. 1929-1930 yılları arasında dünya ekonomik bunalımının baş göstermiştir. Bu durum Türk devletinin ekonomisine yeniden yön vermesini gerekli kılmıştır

    Bu gereksinim;

    I. Devletçilik ilkesinin uygulanması

    II. İlk beş yıllık sanayi planının hazırlanması

    III. Teşviki Sanayi kanunun çıkarılması

    gelişmelerden hangisine zemin hazırlmaştır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I , II
    E) II, III

    Cevap: D

    20.Yeni Türk devletinin;

    I. Bağımsızlık

    II. Barışseverlik

    III. Devletçilik

    ilkelerinden hangilerini uluslararası ilişkilerde temel aldığı savunulabilir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I , II
    E) I, II, III

    Cevap: D
  5. VeziR-i AzaM

    VeziR-i AzaM Süper aktif yorumcu

    Kayıt:
    1 Kasım 2008
    Mesajlar:
    6.824
    Beğeniler:
    99
    Nereden:
    İzmir
    21. 1961 anayasası yeni türk devletinin bütün fertleri ile kaderde kıvançta ve tasada ortak kılmak, bölünmez bir bütün halinde milli bilinç ve ülkü etrafında toplamak biçiminde ifade edilen ilke aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Milliyetçilik
    B) Halkçılık
    C) Laiklik
    D) Devletçilik
    E) Cumhuriyetçilik

    Cevap: A

    22.Türk devriminin "laiklik ilkesi, saltanat ve hilafete karşıdır." yargısının;

    I. Egemenliğin millete ait olması

    II. Yönetimin din kurallarına dayandırılmaması

    III. Azınlık okullarının öğretime devam etmesi

    durumlarından hangileri ile ilgili olduğu savunulabilir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I, II
    E) II, III

    Cevap: D

    23.Atatürk "düşüncede vicdan özgürlüğü haktır"

    Bu yargının;

    I. Kendine özgü siyasi ve felsefi bir düşünceye sahip olduğunu açıklayabilmesi

    II. Bağlı olduğu dinin gereklerini yerine getirmesi

    III. Kendi etnik kökenini diğer etnik kökenlerden üstün görmeyi açıklayabilmesi

    düşüncelerinden hangilerini desteklediği söylenebilir?

    A) Yalnız I
    B)Yalnız II
    C) I, II
    D) II, III
    E) I , II, III

    Cevap: C

    24.

    I. Menemen Olayı

    II. Atatürk'e suikast girişimi

    III. İslam Teali Cemiyetinin kurulması

    IV. Anzavur ayaklanması

    Ulus egemenliğine dayalı rejime karşı bir tepki niteliği olma yolunda yukarıdaki gelişmelerden hangisi cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleşmiştir?

    A) I , II
    B) I, IV
    C) II, III
    D) III, IV
    E) I, II, IV

    Cevap: A

    25.Bulgaristan balkan ülkesi olmasına rağmen Balkan Antantına girememiştir.

    Bulgaristanın Balkan Antantına girememesinde;

    I. Romanya'dan Dobruca'yı istemesi

    II. Ege Denizine inmeyi amaçlaması

    III. Rusya'nın bölgede savaş istememesi Birincikuvvet.com

    A) Yalnız I
    B)Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I, II
    E) I, II, III

    Cevap: B

    26.

    I. Nüfus mübadelesi

    II. Kardak kayalıkları

    III. Karasularının 6 milden 12 mile çıkarılması

    Yukarıdakilerden hangileri Atatürk döneminde Yunanistanla yaşanan sorunlardan biridir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) I, II
    D) II, III
    E) I, II, III

    Cevap: A

    27.

    I. Seçmen yaşının 18 den 22 ye çıkarılması

    II. Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi

    III. Tek dereceli seçim sisteminin getirilmesi

    Yukarıdakilerden hangileri atatürk döneminde görülen değişiklikler arasındadır?

    A) Yalnız I
    B)Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I, II
    E) I, II, III

    Cevap: D

Sayfayı Paylaş