Delphi örnekleri

Konu, 'Delphi' kısmında Noyan tarafından paylaşıldı.

  1. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
            
    ------DIŞARIDAN DEĞER GİRMEK-----
    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    var
    gunler:array[1..7] of integer;
    begin
    gunler[1]:=strtoint(inputbox('günlük harcama miktarını','',''));
    end;

    end.





    -------------ARRAY KOMUTU İLE İSTENİLEN STRİNGİN YAZDIRILMASI-------

    implementation
    var
    takimlar:array[1..3] of string=('fenerbahce','galatasaray','besiktas');
    {$R *.dfm}

    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);

    begin
    showmessage(takimlar[1]);
    end;

    end.



    ---------Array komutu ile grubun kaç üyesi olduğunu ekrana yazar---------

    implementation
    var
    takimlar:array[1..18] of string;
    sayi:integer;
    {$R *.dfm}

    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);

    begin
    sayi:=length(takimlar);
    showmessage(inttostr(sayi));
    end;

    end.
  2. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    formun başlığını değiştirmek ve forma tıklandığına mesaj vereen prog.


    unit Unit1;

    interface

    uses
    Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
    Dialogs;

    type
    TForm1 = class(TForm)
    procedure Mesaj(Sender: TObject);

    private
    { Private declarations }
    public
    { Public declarations }
    end;

    var
    Form1: TForm1;

    implementation

    {$R *.dfm}

    procedure TForm1.Mesaj(Sender: TObject);
    begin
    showmessage('aaaaaa');
    Form1.Caption:=('borland Delphi 7')
    end;

    end.




    MessageDlg ile ilgili örnekler..........


    var
    Dugme:integer;
    begin
    Dugme:=MessageDlg('değişiklikler kaydedilain mi?',mtWarning,[mbyes,mbno,mbcancel],0);
    if Dugme=6 then
    showmessage ('yes düğmesine bastırnız');
    if Dugme=7 then
    showmessage ('no düğmesine bastırnız');
    if Dugme=8 then
    showmessage ('cancel düğmesine bastırnız');


    end;

    end
  3. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    Alt alta Yazı Yazma ASCII Kodlu

    procedure TForm4.FormClick(Sender: TObject);
    Var
    Oyun:String[20];
    begin
    Oyun:='Kaya'#13'Veli';
    ShowMessage(Oyun);
    end;


    Butona Tıklayınca Çıkma

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    begin
    Close;
    end;

    end.
  4. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    MessageBox Uygulaması 1


    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    Var
    Tus:Integer;
    begin
    Tus:=application.MessageBox('İşleme Devam Mı?','Mesaj Kutusu',mb_yesno+mb_defbutton1);
    If Tus=6 Then
    Showmessage('Evet Butonu Tıklandı');
    If Tus=7 Then
    Showmessage('Hayır Butonu Tıklandı');
    end;

    end.



    Message Box Uygulaması 2

    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    Var
    Tus:Integer;
    begin
    Tus:=application.MessageBox('Kayıt Silinsin Mi?','Mesaj Kutusu',mb_yesnocancel+mb_defbutton1);
    If Tus=6 Then Showmessage('Evet Butonu Tıklandı');
    If Tus=7 Then Showmessage('Hayır Butonu Tıklandı');
    If Tus=2 Then Showmessage('İptal Butonu Tıklandı');
    end;

    end.
  5. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    Form yüzeyindeki etiket ve formun ismini değiştirme..

    begin
    Label1.caption:='Borland 7';
    form4.caption:='Deneme';
    end;

    end.


    MessageBox komutunun kullanımı...........

    begin
    application.MessageBox('işleme devammı?','mesaj kutusu',mb_yesno+mb_defbutton1)
    end;

    end.



    MessageBox komutunun kullanımı...........

    var
    Tus:Integer;

    begin
    Tus:=application.MessageBox('işleme devammı?','mesaj kutusu',mb_yesno+mb_defbutton1);
    if Tus=6 then
    Showmessage('eevet düğmesine bastınız');
    if Tus=7 then
    Showmessage('hayır düğmesine bastınız');
    end;

    end.



    MessageBox komutunun kullanımı...........


    procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
    var
    Tus:Integer;

    begin
    Tus:=application.MessageBox('kayıt silinsin mi?','mesaj kutusu',mb_yesnocancel+mb_defbutton2);
    if Tus=6 then
    Showmessage('eevet düğmesine bastınız');
    if Tus=7 then
    Showmessage('hayır düğmesine bastınız');

    end;

    end.
  6. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara

    formun başlığını değiştirmek ve forma tıklandığına mesaj vereen prog.


    unit Unit1;

    interface

    uses
    Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
    Dialogs;

    type
    TForm1 = class(TForm)
    procedure Mesaj(Sender: TObject);

    private
    { Private declarations }
    public
    { Public declarations }
    end;

    var
    Form1: TForm1;

    implementation

    {$R *.dfm}

    procedure TForm1.Mesaj(Sender: TObject);
    begin
    showmessage('aaaaaa');
    Form1.Caption:=('borland Delphi 7')
    end;

    end.
  7. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    ingiliz alfabesini yasan program


    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    var
    harfler:string[30];
    i:integer;

    begin
    harfler:='';
    for i:=65 to 90 do
    begin
    harfler:=harfler+Chr(i);
    end;
    Edit1.Text:=harfler;
    end;
    end.



    ınttostr=herhangi bir karakteristik değerin sayısal değerini verir.

    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    var
    takim:string;
    baskan:string;

    begin
    takim:='fenerbahce';
    baskan:='aziz';
    edit1.text:=IntToStr(length(takim));
    end;

    end.
  8. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    boolean değişkenini kullanarak ögrencinin inputbox fonksiyonu ile girilen notunun 50'den büyük
    se geçerli not 50 den küçükse geçerli deil not oldğunu gösteren.ögrencinin aldığı notun 0-100
    arası olması gerektiğini gösteren programı yazınız.

    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    var
    sonuc:Boolean;
    sinav_sonucu:integer;

    begin
    sinav_sonucu:=strtoint(inputbox('sınav sonucunu ','lütfen 0-100 arası değer giriniz..',''));
    sonuc:=sinav_sonucu>50;
    sonuc:=sinav_sonucu<100;
    if sonuc=true then
    showmessage('alınan sonuç geçerli');
    if sonuc=false then
    showmessage('alınan sonuç geçerli değil');

    if sinav_sonucu>100 then
    showmessage('girdiğiniz değer sınav aralığından büyük olduğundan dolayı geçerli değildir..lütfen 0-100 arası değer giriniz..');

    end;
    end.
  9. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    -----------1'DEN 100'E KADAR OLAN SAYILARIN TOPLAMI---------


    procedure TForm1.fromclick(Sender: TObject);
    var
    toplam,i:integer;

    begin
    toplam:=0;
    for i:=1 to 100 do
    begin
    toplam:=toplam+i;
    end;
    showmessage(inttostr(toplam));

    end;

    end.



    herhangi bir değişkene 2 farklı değer atadığımızda en son girdiğimiz değeri kaideye alır.

    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    var
    degisken1:variant;
    tip:variant;
    begin
    degisken1:='dddd';
    degisken1:=121;
    tip:= vartype(degisken1);
    showmessage(tip);
    end;
    end.



    tarih ve zaman atamaları böyle yapılıyor.


    procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject);
    var
    tarih:tdatetime;
    zaman:tdatetime;
    begin
    tarih:=strtodate('02.11.2006');
    zaman:=strtodate('22:30');

    end;
    end.
  10. Noyan

    Noyan Gold Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2010
    Mesajlar:
    20.410
    Konular:
    10.968
    Beğeniler:
    387
    Nereden:
    Ankara
    girilen iki bilgiyi karşılaştırıp aynı veya farklı diye bilgi veren program

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    takim1:string[15];
    takim2:string[15];
    sonuc:integer;

    begin
    takim1:='beşiktaş';
    takim2:='fenerbahçe';
    sonuc:=comparestr(takim1,takim2);
    if sonuc=0 then
    showmessage('karşılaştırılan bilgiler aynı');

    showmessage('karşılaştırılan bilgiler farklı');

    end;

    end.

    ************************************************** ************************
    girilen kelimenin nereden başlanarak ne kadarının ekrana yazılacagını gösteren program
    ankara kelimesinin sadece kara kısmını ekrana yazdırır edit içinde


    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    sehir:string;
    sonuc:string;


    begin
    sehir:='ankara';
    sonuc:=copy(sehir,3,4);
    edit1.text:=(sonuc);

    end;

    end.

    ************************************************** ***********************
    edit1. girilen değeri edit 2 ye atan program

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    i:integer;
    str:string;
    begin
    str:=edit1.text;
    i:=length(str);
    while str<>' ' do
    i:=i-1;
    edit2.text:=copy(str,i+1,length(str));

    end;

    end.

    ************************************************** ***************************

    yazılan değerin hangi saydıdan sonra kaç basamak alınıp ekrana yazılacağını veren program

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    takim1:string[35];
    begin
    takim1:='efes pilsen takımı';
    showmessage (midstr(takim1,13,6));

    end;

    end.

    boşluklarla beraber 18 karakter'efes pilsen takımı' 13. karakterdahil 6 karakter ekrana yazdırıyor(takımı)
    ************************************************** **************************************
    trimrigh sağa yaslıyor basına sadece trim ise sola yalıyorrr boşlukları kaldırıyor

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    sehir:string;
    sonuc:String;

    begin
    sehir:=' ankara ';
    sonuc:=trimright(sehir) ;
    showmessage(sonuc);

    end;

    end.
    ************************************************** **********************
    ilk 4 karekterden sonrasını silen program

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    sehir:string;
    sonuc:String;

    begin
    sehir:='ankara';
    sonuc:=leftstr(sehir,4);
    showmessage(sonuc);

    end;

    end.
    ************************************************** **********************
    girlen kelimenin kaçınça karekterden sonra kaç karakter sileceğini veren program

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    takim:string;


    begin
    takim:='efes pilsen Basketbol Takımı';
    delete(takim,6,6);
    edit1.text:=takim;


    end;

    end.
    ************************************************** *********************************
    girdiğimiz kelimenin birden fazla ekrana yazmamızı sağlayan program
    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    karakter:string[30];


    begin
    fillchar(karakter,10,'a');

    edit1.text:=(dupestring('fener',3));


    end;

    end.
    ************************************************** *******************************
    ekrana 10 defa * (yıldız) yazan program
    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    str:string[30];


    begin
    str:=(stringofchar('*',10));



    edit1.text:=str;


    end;

    end.
    ************************************************** *******************

    ayrı ayrı girilen kelimeleri birleştirip yazan program
    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    str1,str2:string;

    begin
    str1:='galata';
    str2:='saray';
    appendstr(str1,str2);

    showmessage(str1);

    end;

    end.

Sayfayı Paylaş