HEMEN ÜCRETSİZ ÜYE OLUN

160.000 üye ile fikirlerinizi paylaşmak için foruma sadece 1 dakikada üye olun ve Yorumla.net Üyesi olmanın avantajlarını yaşayın
Yorumla.Net  


Geri Git   Yorumla.Net > Günlük Haberler > Ekonomi & Borsa

Ekonomi & Borsa Ekonomi ve Borsa'dan Haberler Tüyolar...

Yeni Konu Gönder  Yanıtla
 
LinkBack Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 03-28-2008, 08:10 PM   #1 (permalink)
Üye Bilgileri
- ''Έκτη αίσθηση''
 
CLaRa kullanıcısının avatarı
 
Giriş: Aug 2007
Şehir : Eskişehir
Mesaj: 39,878
Konuları: 11262
Thanks: 156
Toplam 1,057 Konusuna 1,514 Teşekkür Edilmiştir
Rep Gücü: 1796
Rep Puanı : 175698
Rep Seviyesi: CLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa RepstarCLaRa Repstar
Varsayılan Türkiye 900 milyar doların üzerinde ekonomik büyüklüğe erişti




Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AB'nin önemli bir ekonomik veya siyasi güç olması için, Türkiye gibi dinamik ülkelere ihtiyacı olduğunu vurgularken, “Türkiye, 900 milyar doların üzerinde ekonomik büyüklüğe erişti.


Türkiye, AB için bir varlık. Yani bir yükümlülük değil. İleride bizim AB'ne katkımız her alanda son derece büyük olacak” dedi.

TBMM AB Uyum Komisyonu, İngiltere'de yerleşik sivil toplum kuruluşu LINKS ile ortak yürüttüğü proje çerçevesinde İngiltere Büyükelçiliği ve Türk Demokrasi Vakfı işbirliğinde düzenlenen toplantıların sonuncusu, “Güneydoğu Anadolu ve Avrupa Birliği” başlığı altında Gaziantep'te başladı.

Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, AB'nin aslında Türkiye için ekonomik, sosyal, siyasi transformasyon süreci olduğunu belirterek, “Bu süreç Türkiye'ye daha şimdiden çok önemli katkılarda bulundu. Son 6-7 yıldır Türkiye'de yaşanan değişim ve dönüşümün esas motoru AB sürecidir. Bu süreç bizim için çok kritik bir öneme sahip” şeklinde konuştu.

AB ile müzakere sürecinin kolay olmadığını, zaman alacağını ifade eden Şimşek, bu süreçte önemli olanın “evimizi düzene sokmak, AB'ne üyeliğinin gereklerini yerine getirmek” olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, “Nihai sonuç, bence çok ikincil bir konudur. Tabii ki tam üyelik bizim hedefimizdir. Onun dışındaki herhangi bir seçenek bizim için değerlendirme konusu bile olamaz. Ama burada önemli olan top bizde. Biz, değişim ve dönüşüm sürecini sürdürerek AB'ye yakınlaşacağız” dedi.

Şimşek, kişi başına milli gelir, kurumsal altyapı olarak AB ile arayı kapatmamızda bir ilerleme olduğunu, Türkiye'de kişi başına gelirin 3 bin dolardan 9 bin dolar civarına çıktığını vurguladı.

“TÜRKİYE, AB'NİN 3 KATI BÜYÜME POTANSİYELİNE SAHİP”

Türkiye'nin, AB'nin 6. büyük ekonomisi olduğunu, satın alma paritesiyle bakıldığında 2007 yılı itibariyle 900 milyar doların üzerinde ekonomik büyüklüğe eriştiğini belirten Şimşek, “Önemli olan, reformları yaparak reel anlamda yakınsama sürecini hızlandırmamız. Son birkaç yıldır da bunun hızlandığını ortada” diye konuştu.

AB'nin uzun dönemde büyüme oranının yüzde 1,8- 2,2 arasında değiştiğini, Türkiye'nin ise önümüzdeki 10-20 yılda AB'nin büyüme oranının 3 hatta daha fazla büyüme potansiyeline sahip olduğunu anlatan Bakan Şimşek, “Türkiye, AB için bir varlık. Yani bir yükümlülük değil. İleride bizim AB'ne katkımız her alanda son derece büyük ve anlamlı olacak” dedi.

“DEMOKRASİ AÇIĞIMIZI KAPATMADA ÖNEMİ BÜYÜK”

Devlet Bakanı Şimşek, Türkiye'nin sadece reel ekonomik yakınsamasının yetmediğine vurgu yaparken, şöyle konuştu:
“Bizim demokrasi açığımızı da kapatmada AB sürecinin önemi büyük. Biz, halkımızın birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf kurumsal altyapıyı ve yasal altyapıyı hak ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla AB süreci aslında bizim kendi sürecimiz. AB sadece bir referans noktası, bizim için bir standart, bir çıpa. Biz genç bir demokrasiyiz. Dolayısıyla bu süreçte bizim gerek demokratik yapımızı, gerek hukuki altyapımızı güçlendirmemiz çok ön plana çıkıyor.

Türkiye, AB sürecinde bir sürü katkıda bulanacak. Ama en önemli katkılardan birisi, Türkiye; sadece demokratik değil, sadece bir hukuk devleti değil aynı zamanda halkının Müslüman olmakla birlikte bir de laik bir ülke. Ve önümüzdeki dönemde Türkiye laikliği de güçlendirecek bir süreç içerisinde olacak. Çünkü, AB ile entegrasyon, Batı ile entegrasyon zaten başka türlü düşünmeye izin vermiyor. Dolayısıyla bu anlamdaki kaygıları da azaltmış olacak. Türkiye bütün nitelikleri itibariyle aslında bir anlamda kendi bölgesindeki ve diğer birçok bölgelerdeki ülkelere çok güzel bir örnek teşkil edebilir. AB, Türkiye kendi evini düzene koymasında referans olmakla aslında dünya barışına da çok önemli katkıda bulanacak. AB çok başarılı bir birliktir.”

“AB AİLESİNE KATILACAĞIZ”

2050 yılında Çin, Hindistan gibi ülkelerin dünya ekonomisindeki payını yüzde 7-8'den yüzde 45-50'ye çıkaracağının tahmin edildiğini ifade eden Şimşek, AB'nin de önemli bir ekonomik ve siyasi güç olmak istiyorsa Türkiye gibi dinamik ülkelere de ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, yapılan bir çalışmaya göre Türkiye'nin 2050 yılına kadar yüzde 5.1 büyüyeceğinin öngörüldüğünü belirtirken, şunları kaydetti:
“Türkiye sadece bu dönemde yüzde 5 civarında büyürse, dünya ekonomisinden aldığı pay ve büyüklüğü itibariyle bugün G7 ülkeleri arasında olan Kanada'yı, İtalya'yı geçme ihtimali son derece yüksek. Öyle bir öngörü var. Dolayıyla ben şuna inanıyorum; Türkiye AB'nin gereklerine yerine getirirse ki, bizim hükümetimiz o konuda son derece kararlı, AB ailesine katılacağız.”

“301. MADDE”


Vakıflar Yasası'nın da çıkartıldığını anımsatan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

“Avrupa ailesine katılacaksak o standartları özümsememiz lazım. Hem oraya katılmak isteyeceğiz hem de bunun gereklerini yerine getirince bir takım şüpheler ile korkularla bunu yapmayacağız...Olmaz. Yine, 301 konusu (301. madde) bizim büyük bir eksikliğimiz. Türkiye'de hala insanlar söyledikleri nedeniyle yargılanmamalıdır. O konuda da ben eminim önümüzdeki dönemde gerekli değişiklikleri yapacağız. AB süreci ekonomik siyasi ve sosyal transformasyon sürecidir. Bu, Türkiye için gerekli bir süreçtir.”


“GAP PROJESİ BİTECEK”


AB'nin en önemli katkılarından birisinin üyeleri arasında bölgesel kalkınma farklarını azaltma süreci olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'de önümüzdeki yıllarda bölgesel kalkınma farklarını gidermek için daha yoğun çaba içine girileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, GAP'ın önemli bir proje olduğunu, enerji ayağının önemli kısmının bittiğini ama sulama ayağının ilk aşamalarda olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda GAP'ın biteceğini kaydetti.

GAP'ın tam anlamıyla işlerliğe kavuşması ile 3,8 milyon kişiye istihdam yaratılacağına, batıdan doğuya göçü sağlayacağına dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu:

“Bunu da yapmak için başka reformlar yapıyoruz. GAP için önümüzdeki 5 yıl için ihtiyacımız olan para 16 milyar YTL. Sadece bir yılda, ortalama yaşı 28-29 olan bir ülkede, sosyal güvenlik sisteminin açıkları 33 milyar YTL. GAP için gerekli olan paranın iki katını, bir yılda maalesef zamanında bizi yönetenlerin popülist yaklaşımları nedeniyle...bugün ufak tefek nereden bulabiliriz yaklaşımı içindeyiz. Onun için bu reform çok önemli.


“SUNİ GÜNDEM”


Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, reformlar konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Reformları siyasi ortama bakmadan, suni gündemlere bakmadan biz bu reformları yapacağız. Pozitif enerjimizi AB sürecindeki ivmeyi devam ettirmek için harcayacağız. Türkiye'nin 60-70 yıllık perspektifle nasıl daha sağlam temeller üzerine oturturuz yaklaşımıyla; Sosyal Güvenlik Reformunu da Türk Ticaret Yasasını da ve diğer benzer bir sürü reformu da istihdam paketini de biz uygulamaya koyacağız. Bizim hükümetimiz gerek AB sürecinde gerekse Türkiye'nin makro ekonomik dinamikleri güçlendirecek yapısal reformlar konusunda kararlı. Bu kararlılık devam ediyor. Şu anda Meclis gündemimizde görüşülen Sosyal Güvenlik Reformu ki, aslında uzlaşma ürünü bir reformdur, benim yüzde 100 çok mükemmel diyeceğim türden bir şey de değil aslında ama mevcut şartlar arasında bir uzlaşmanın sonucu gelen bir formdur, Türkiye'yi uzun dönemde bir miktar iyileştirecek bir reformdur.”


Arkada sonsuz gözyaşları
Uzun bir sessizlik,
Anılarıyla başbaşa bir genç kız
Ve BİTMEYEN YALNIZLIK ! ..

''Έκτη αίσθηση''
CLaRa is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla

CLaRa Kullanıcısına Teşekkur Edenler
espedos (03-28-2008)
Sponsored Links
Eski 03-28-2008, 08:15 PM   #2 (permalink)
Üye Bilgileri
貓 帶有 沒有名字
 
espedos kullanıcısının avatarı
 
Giriş: Mar 2007
Şehir : Ankara
Mesaj: 2,890
Konuları: 361
Thanks: 155
Toplam 239 Konusuna 644 Teşekkür Edilmiştir
Rep Gücü: 2783
Rep Puanı : 277934
Rep Seviyesi: espedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstarespedos Repstar
Varsayılan

100 yıl içinde tekrar süper güç olacağız.. (aha buraya da yazıyorum )


espedos is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla
Tags:


Bookmarks



Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görünüm Modları



Saat 02:10 AM.


Powered by vBulletin Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0

Forums Directory
eXTReMe Tracker Hosting Hizmetleri TOPlist