Yorumla.Net  


Geri Git   Yorumla.Net > Günlük Haberler > Ekonomi & Borsa

Ekonomi & Borsa Ekonomi ve Borsa'dan Haberler Tüyolar...

Yorumla.Net Forum'a Hoşgeldiniz

! FORUMDAN YARARLANMAK İÇİN ÜYE OLUN !


Yeni Konu Gönder  Yanıtla
 
LinkBack Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 08-14-2006, 01:06 AM   #1 (permalink)
Üye Bilgileri
....Rtim Bozukluğu....
 
Kayıp Ruh.. kullanıcısının avatarı
 
Giriş: Jun 2006
Şehir : Belirtilmedi
Yaş: 18
Mesaj: 31,572
Konuları: 6709
Thanks: 226
Toplam 1,548 Konusuna 3,616 Teşekkür Edilmiştir
Blog Başlıkları: 1
Rep Gücü: 5000
Rep Puanı : 194513
Rep Seviyesi: Kayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. RepstarKayıp Ruh.. Repstar
Varsayılan 08/14/06 - Elektrikte zam oyunu 6.8 milyar YTL’ye patladı




Elektrikte zam oyunu 6.8 milyar YTL’ye patladı



Hükümetin 3.5 yıldır elektriğe zam yapmamasının ardındaki gerçek ortaya çıktı. Elektrik üretiminde kullanmak için BOTAŞ’tan gaz alan EÜAŞ’ın, gazın bedelini ödemediği için 6.8 milyar YTL borcunun olduğu öğrenildi. Hükümet BOTAŞ’ı batağa sürüklemek pahasına zam yapmazken BOTAŞ, personel maaşlarını ödemek için dahi banka kredisi kullanıyor.

HÜKÜMETİN 3.5 yıldır elektriğe zam yapmamasının ardındaki gerçek ortaya çıktı. Elektrik üretiminde kullanmak için Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nden (BOTAŞ) gaz alan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ), gazın bedelini ödemediği için 6.8 milyar YTL borcunun olduğu öğrenildi. Hükümet kamu kuruluşu BOTAŞ’ı batağa sürüklemek pahasına zam yapmazken toplam 8.4 milyar YTL’lik alacağının yüzde 80’i EÜAŞ’tan kaynaklanan BOTAŞ’ın, personel maaşlarını ödemek için dahi banka kredisi kullandığı bildirildi. Enerji Bakanlığı’na bağlı Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (HEAŞ) borcu da eklenince, BOTAŞ’ın alacaklarının yüzde 87’si, bağlı bulunduğu Enerji Bakanlığı’ndan kaynaklanıyor.

ALACAĞI 8.4 MİLYAR YTL: ANKA, BOTAŞ’ın Ağustos başı itibariyle alacak rakamlarına ulaştı. Buna göre, BOTAŞ’ın toplam alacağı 8 milyar 442 milyon YTL’ye alıştı. Bunun 2 milyar 866 milyon YTL’si anapara, 5 milyar 575 milyon YTL’si faiz. Döviz bazında toplam alacak 5.6 milyar dolar oldu. Bunun da 1.9 milyar dolarını anapara, 3.7 milyar dolarını ise faiz oluşturdu. BOTAŞ’ın alacağı 8.4 milyar YTL’nin 6.8 milyar YTL’si tek başına EÜAŞ’tan kaynaklandı. EÜAŞ’ın 2 milyar 53 milyon YTL anapara ve 4 milyar 752 milyon YTL faiz borcu bulunuyor. Döviz bazında EÜAŞ’ın 1 milyar 363 milyon dolar anapara, 3 milyar 154 milyon dolar da faiz olmak üzere toplam 4 milyar 517 milyon dolar borcu bulunuyor. Bu borç ile EÜAŞ’ın BOTAŞ’ın toplam alacakları içindeki payı yüzde 80.6’ya karşılık geliyor.

YÜZDE 87’Sİ BAKANLIĞIN: EÜAŞ gibi Enerji Bakanlığı’na bağlı durumda bulunan HEAŞ’ın elektrik üretimi için gaz aldığı BOTAŞ’a 122 milyon 670 bin YTL’si anapara, 420 milyon YTL’si faiz olmak üzere toplam yaklaşık 543 milyon YTL borcu bulunuyor. BOTAŞ’ın alacaklarının yüzde 6.4’ü HEAŞ’tan kaynaklanıyor. Dolayısıyla Enerji Bakanlığı’nın EÜAŞ ve HEAŞ yoluyla, BOTAŞ’ın alacakları içindeki payı yüzde 87 oluyor.

EGO’NUN PAYI YÜZDE 10: Borç nedeniyle BOTAŞ ile karşı karşıya gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO’nun borcu, BOTAŞ’ın toplam alacağı içinde yüzde 10’u oluşturuyor. EGO’nun, 526 milyon YTL’si anapara, 365 milyon YTL’si faiz olmak üzere 891 milyon YTL borcu bulunuyor. BOTAŞ’ın tahsilat tablolarına göre, şirket 2006’da 4 milyar 375 milyon YTL borç tahakkuk ettirdi. Bunun 3 milyar 796 milyon YTL’sini tahsil etti. Böylece tahsilat oranı yüzde 87 olarak gerçekleşti. EÜAŞ ve EGO için ise tahsilat oranları çok daha düşük oldu. : 2006’da EÜAŞ ve HEAŞ’a 596 milyon YTL borç tahakkuk ettirildi. Bunun 300’ü ödendi. Tahsilat oranı da yaklaşık yüzde 50’de kaldı. EGO’dan 2006’da yapılan tahsilat oranı yüzde 46 oldu. BOTAŞ, 2006’da 578 milyon YTL alacağını tahsil edemedi. Bunun 296’sı EÜAŞ’tan kaynaklandı.


aşkım bitti bundan sonra,,
çektin gittin bunu kabuL et ...
yaşananLara saygın yoksa,,
aL sana benden
aduket ...!
Kayıp Ruh.. Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla


Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görünüm Modları


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kur artışı cari açığı durdurma ayetmedi Kayıp Ruh.. Ekonomi & Borsa 0 08-07-2006 04:42 PM
Döviz rezervi 57.1 milyar dolara çıktı/3Ağustos blackworm Ekonomi & Borsa 0 08-03-2006 11:04 AM
Akbank’ın 6 aylık brüt kárı 1.1 milyar YTL’ye çıktı/27temmuz blackworm Ekonomi & Borsa 0 07-27-2006 07:51 AM
Eğlence ve medya sektörüne 3.7 milyar dolar harcıyoruz/21temmuz blackworm Ekonomi & Borsa 0 07-21-2006 07:37 AM
Doğrudan yabancı sermaye stoku 63 milyar doları aştı/10temmuz blackworm Ekonomi & Borsa 0 07-10-2006 10:51 AM


Saat 08:39 AM.


Powered by vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0

Forums Directory
eXTReMe Tracker Hosting Hizmetleri TOPlist

Clicky Web Analytics Clicky