Konu: şu Destanı
Yalnız Mesajı Göster
Eski 04-19-2008, 20:53   #1 (permalink)
Üye Bilgileri
Rockipsiz
Kalfa
 
Rockipsiz kullanıcısının avatarı
 
Giriş: Oct 2006
Şehir : İstanbul
Mesaj: 14,473
Rep Gücü: 2027
Rep Puanı : 201144
Rep Seviyesi: Rockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz RepstarRockipsiz Repstar
Rockipsiz kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla Rockipsiz kullanıcısına Yahoo aracılığı ile mesaj yolla
Varsayılan şu Destanı




Destana kahraman olarak adını veren Şu, sanıldığına göre M.Ö dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Bir Türk Hakanıdır.

Destanda Makedonyalı İskender'in, İran üzerinden Asya'ya doğru yürürken yapılan savaşları ve bu savaşların Türklerle ilgili bölümü anlatılmaktadır. Türk boylarının oluşumu, Türklerin şehir hayatı yaşamağa başlamaları, aynı zamanda milletini geçici bir işgalden mümkün olduğu kadar can ve mal kaybına uğratmadan kurtarmak için düşünen bir Hakanın kaygıları da anlatılan destanın en büyük özelliği, daha sonraki Türk destanlarında gelişecek olan ana fiziği ve süslemeleri önceden işlemesidir.

Zeki Velidî Togan'a göre, destanda önemli bir yer tutan ve destanın geçiş dengesi olan İskender'in istilâsının aslında İskender'le ilgisi yoktur; daha önceki yüzyıllardan bir Aryanı istilâ ile ilgilidir.

Destanın kısa da olsa bir özeti Divan-ı Lügat-it Türk'de kayıtlıdır.



RoZa'nın Kararıyla Bu resim Kaldırıldı : p




lafı gediğine bırakır sonra sifonu çeker.
Rockipsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla