Yalnız Mesajı Göster
Eski 02-27-2008, 09:51   #31 (permalink)
Üye Bilgileri
Majeure
Süper Moderatör

Majeure kullanıcısının avatarı

Giriş: Oct 2006
Blog Başlıkları: 3
Rep Gücü: 6000
Rep Puanı : 211806
Rep Seviyesi: Majeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure RepstarMajeure Repstar

Orman yangınlarının önlenmesi ve mücadelesi alanında her türlü modern teknolojilerden yararlanmak suretiyle alınan önlemler sonucunda, ülkemizdeki orman yangınları yıldan yıla azalmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, 1954-1963 döneminde 198.825 hektar olan yanan orman sahası, 1994-2003 döneminde 128.515 hektara indirilmiştir. Bu amaçla son yıllarda yapılan kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları hızlı ulaşım ve hızlı müdahale gibi önlemlerden çok olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Ulusal kaynaklarla ve/veya uluslararası finans kuruluşlarının (Dünya Bankası, IFAD, UNEP, FAO, GEF, GTZ vb) mali ve teknik destekleriyle, bozuk orman sahalarının iyileştirilmesi, ağaçlandırma ve erozyon önlemleri, modern orman amenajman, yönetim ve işletme metotlarının geliştirilmesi, seçilmiş yörelere uygun ve yerel halkın katılımıyla gelir getirici alternatif faaliyetlerin geliştirilmesi ve desteklenmesiyle kırsal kesimlerin ormanlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, sürdürülebilir arazi kullanım ve yönetim tekniklerinin geliştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve yöre halkının sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkısını artırmak üzere belli yörelere özel odun dışı orman ürünlerinin kullanımı, sürdürülebilir yönetimi ve korunmasına vb. konularda bölgesel, entegre ve katılımcı projeler gerçekleştirilmiştir.
Ormanlar ve benzeri doğal kaynakların daha iyi korunmasına, gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılmasını temin amacıyla, kamu oyu bilincinin artırılmasına yönelik eğitim ve tanıtım programlarına öncelikli bir politika olarak benimsenmiştir. Bu amaçla, Bakanlık bünyesinde birimler oluşturulmuştur. Değişik toplum kesimlerine ve özellikle çocuklara ve köylülere yönelik olarak hazırlanan ve periyodik olarak dağıtımı sağlanan SİNCAP, KOZALAK gibi dergi ve gazetelerle, AVCI EĞİTİMLERİ, ALO YANGIN gibi araçlarla doğal kaynakların yönetiminde ve çevre bilincinin artırılmasında toplum kesimlerinin katılımı ve duyarlılığı artırılmaya çalışılmaktadır.
Bakanlık bünyesinde kurulmuş olan araştırma müdürlükleri ve laboratuar tesisleriyle dünyadaki gelişmelerin izlenmesi yeni teknolojilerin transferi ve uygulamada karşılaşılan sorunlara bilimsel esaslara dayalı, üniversiteler ve diğer akademik kuruluşlarla da işbirliği ile hazırlanan araştırma projeleri sonuçlarına göre çözüm önerilerinin geliştirilmesi sektörün uzun yıllardan beri uygulamakta olduğu bir stratejidir.

Dünyada her millet, icraatine tahammül ettiği Hükümetin Mesuliyetine Ortak Sayılır...

Majeure Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links