Yalnız Mesajı Göster
Eski 12-18-2007, 08:18 PM   #1 (permalink)
Üye Bilgileri
YOSHİMATO
Kalfa

Giriş: Jun 2007
Rep Gücü: 0
Rep Puanı : 627226
Rep Seviyesi: YOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO RepstarYOSHİMATO Repstar
YOSHİMATO kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
Varsayılan Ferdİ Tayfur Fanclub

BU KONUYA YORUM YAPMAK İÇİN HEMEN ÜYE OLUN
170.000 UYE YORUMLARINIZI OKUSUN

1946. Doğumu (Adana – 15 Kasım) (Nüfus kağıdında doğum tarihi 1945 olarak görünse de bizzat kensi bu tarihin 1946 olduğunu açıklamıştır)

1951. Babası Beyköy’lü Cumali’nin öldürülmesi (Yıllar sonra Yaktı Beni filminde (1984) babasının ismini kullanacaktır)

1965. Askerliği (Mamak - Ankara)

1967. İlk 45’liğini (Saya Plak – Sürtük / Eyvah) çıkarması

1971. "Huzurum Kalmadı (Yapıştı Canıma Bir Kara Sevda)" 45’liğini çıkarması (İlginçtir ki, bu dillere marş olan fakat o yıl tutmayan bu şarkıyı tam 6 yıl sonra yeniden yorumlayacak ve şarkı da hakettiği değeri bulacaktı )

1972. Görsev Plakçılığın sahibi Osman Görsev ile tanışması ve bir yıl sonra da ismini biraz olsun tanıtacak “Postacılar, Kır Çiçekleri, Ne Bilirdim ki, Çiçekler Açsın, Dur Dinle Sevgilim, Akşam Güneşi” 45’lik plak serilerini çıkarması

1974. Zamanın ünlü bayan şarkıcılarından Huri Sapan tarafından, yapımcı Atilla Alpsakarya’ya önerilmesi ve Elenor Plakçılığa transferi. Aynı yıl “Bırak Şu Gurbeti / Sevdalılar Beni Anlar” 45’liğiyle ismini biraz daha tanıtması

1975. Ve kopuş yılı. “Çeşme / Muhtaç Etme Beni” 45’liği (Müzik Yönetmeni Arif Sağ) ile
piyasaları alt-üst etmesi. O artık bir şöhrettir.

1976. İlk filmi “Çeşme”yi çevirmesi ve gişe rekorları kırması. Bu yıl aynı zamanda hayat arkadaşı olan “Necla Nazır”la tanıştığı yıldır. (Çeşme - Yönetmen. Temel Gürsu ; Oyuncular. Necla Nazır, Erol Taş)
Sonraki yıllarda “Derbeder, Benim Gibi Sevenler, Batan Güneş, Yadeller, Son Sabah, Yuvasız Kuşlar, İnsan Sevince, Durdurun Dünyayı, Olmaz Olsun, Huzurum Kalmadı” gibi filmlerle, gişe rekorlarını alt-üst etmesi.
Ayrıca, “Derbeder” filmi, “Türk Sinema Tarihinin en çok izlenen ve hasılat rekoru kıran filmidir"
(Derbeder ; 1977 – Yönetmen. Temel Gürsu ; Oyuncular. Canan Perver, Enis Fosforoğlu, Renan Fosforoğlu, Sevda Ferdağ)

1977. İlk LP’si (uzunçalar – 33’lük) “Ferdi 77 – Huzurum Kalmadı” plağını çıkarması ve aynı yıl, büyük müzisyen ve eskimeyen dostu "Mustafa Sayan"la tanışması.

1979. İlk kez, İzmir Fuarı’nda, assolist olarak, sahneye çıkması ve konseler zincirinin başlaması.

1980. TRT tarafından, “Orhan Gencebay” ile birlikte, “halkın beyinlerini yıkıyorlar, halkı karamsarlığa itiyorlar” gerekçesiyle yasaklanması.
Son 45’liği olan “Durdurun Dünyayı / Boynu Büküğüm” plağını çıkarması.

1981. Elenor Plakçılıktan “İnsan Sevince” albümünü çıkarması ve ayrılması.
Bu albüm, aynı zamanda SSCB (bugünkü Rusya) de basılan "ilk Türk Sanatçısı albümü oldu ve satış rekorları kırdı"

1982. Kendi müzik şirketi olan “ODEBS (Orta Doğu’nun En Büyük Sesleri) Plakçılığı” kurması ve ilk albümü “Bende Özledim”i çıkarması.

1985. ODEBS Plakçılığın ismini, “Ferdifon Plakçılık” olarak değiştirmesi.

1986. “Haram Oldu” filmiyle yönetmenliğe adım atması. (Haram Oldu – Yönetmen. Ferdi Tayfur ; Oyuncular. Deniz Akbulut, Fatoş Sezer, Hüseyin Peyda, Eray Özbal, Aliye Rona, Selahattin Fırat, Sami Hazinses, Ahmet Selçuk İlkan)

1988. Son LP’si olan “Naz Etme / Canına Okuyacağım” albümünü çıkarması.
Annesinin vefatı.

1989. “Allah’ım Sen Bilirsin” filmiyle sinemaya veda etmesi. (Allah’ım Sen Bilirsin – Yönetmen. Faruk Turgut ; Oyuncular. Meral Konrat, Tuncer Sevi, Selahattin Fırat)

1990. İlk Video Klibini “Bana Sor” isimli şarkısına çevirmesi.

1991. Müzik Yönetmenliğini kendisinin yaptığı ilk albümü olan “Bana da Söyle / Gelirsen”i çıkarması.

1992. Müzik piyasalarında süren sessizliğini bozup, aynı zamanda da POP Müziğin hakimiyetine ağır bir darbe vuracak olan “Emmoğlu” şarkı ve klibini çıkarması.
Aynı albümde “Geçen Yıl, Sabahçı Kahvesi” de en az “Emmoğlu” kadar ses getirdi.
Albüm öyle tuttu ki, albümün ismi olan “Prangalar”dan sonra, 1993’te albüm çıkarmadı.

1993. Show TV’de, “Yetiş Emmoğlu” adlı sosyal içerikli bir program yapması ve aynı sene içinde programı bitirmesi.

1996. “Bende Özledim, Huzurum Kalmadı, Derbeder, Durdurun Dünyayı, Benim Gibi Sevenler, Hapishane, Batan Güneş” gibi hit şarkılarından oluşan “Zaman Tüneli” adlı klasikler serisinin ilk albümünü çıkarması. (1998 - Klasikler Arşiv 2 ; 2001 - Zaman Tüneli Arşiv 3)

1999. TRT tarafından, televizyon ve radyolara çıkma yasağının kaldırılması.

2000. Şeker hastalığı nedeniyle, ayak parmaklarının kesilmesinden, bir Türk doktor vesilesiyle, son anda kurtulması.

2002"İnceden" isimli yarı klasik bir albüm çıkarması.

2003. İlk kitabı olan ve kendi otobiyografisini yazdığı “Şekerci Çırağı”nı çıkarması.

-Adana’da doğdu.

-Babası öldürüldü ve hep baba hasreti çekti.

-Okuma-yazmayı bir hamaldan öğrendi ve okula hiç gidemedi.

-Çocukluk ve delikanlılık çağları fakirlik içinde geçti.

-Yılmadı, hep çalıştı. 250’ye yakın söz ve beste; korsanlar haricinde, 100’e yakın albüm, kaset ve plak; 34 film, 23 video klip ve 1 kitaba imzasını attı.

-Çevirdiği ve bugün bazı kesimlerce hor görülen filmleri, kara bir döneme damga vuran seks filmleri furyasının sonu oldu. O'nun filmleri, bu furyayı tamamen ortadan kaldırdı. Bir dönem, bu filmler yüzünden, Türk Sinemasıyla küskün yaşayan Türk halkına, yeniden sinemayı sevdirdi.

-9 kez altın plak ve sayısız ödüller kazandı.

-Bir anaokulu açıp, devlete bağışladı ve sayısız yardım yapmasına rağmen, hiçbir şekilde isminin anılmasını istemedi.

-Türkiye'de, hayranları tarafından otomobili kaldırılan Zeki Müren ve Nuri Sesigüzel'den sonra 3. ve son sanatçı oldu ve bu hayranlık ifadesini belirten hareket bir daha hiçbir sanatçıya nasip olmadı. Aynı zamanda, en sadık hayran topluluğuna sahip olan sanatçı ünvanını elde etti.

-Yurtiçi ve Yurtdışında, bugün sayıları milyonlara varan hayran kitlesine sahip olan Ferdi Tayfur, Türk Müziğinin gelmiş geçmiş en büyük sanatçısıdır

Ferdi Tayfur Hayatı Yaşamı Biyografisi

1945 yilinda Adana Hurriyet Mahallesi'nde dunyaya geldi. Unlu tiyatro ve dublaj sanatcisi Ferdi Tayfur hayrani olan baba Cumali en kucuk ogluna Ferdi Tayfur adini koyar. En buyuk istegi Ferdi'nin iyi bir tahsil gormesidir. Ancak, babasinin oldurulmesi, Ferdi'nin okul hayatinin baslamamasina neden olur. 10 yasina basan Ferdi, ciftlikte calisarak ailesinin gecimine katkida bulunur. Genc Ferdi daha 17 yasindayken sarkici olmak hayaliyle Adana'dan Istanbul'a gelir. O yillarda cocuk sarkicilara pek ragbet bulunmadigindan, kendini ispatlayamayan Ferdi Tayfur, tekrar Adana'ya doner ve ciftlikte traktor soforlugune devam eder. Butun gunu Cukurova'da Pamuk tasimakla gecen Ferdi Tayfur'un gonlunde alevlenen sarkicilik atesi bir turlu sonmez. Sarkici ve sohret olmak umidiyle icin icin yanmaktadir sofor Ferdi. Sonradan Izmirden ve Konyadan calisarak Istanbul'a gelir ve Saya Plak ile anlastiktan sonra o firma icin alti plak doldurur. Ancak yaptigi 45'likler fazla satmaz ve patronu Ferdi de gelecek gormeyerek anlasmayi bozar. Her defasinda karsisina sanssizlik cikmaktadir. Abisinin bir iftira uzere hapise dustugunu duyan Ferdi yeniden Adana'ya doner ve ciftlikteki islerin basina gecer. Aradan iki bucuk yil gecmisti, 25 yasina basmisti Ferdi artik, Zeren plak firmasindan cagri alir ve sahibi Ferdinin plak doldurmasini ister. Yedinci 45'ligi Kaderimsin buyuk bir ilgi gorur. Fakat sanssizlik yine yuzunu gosterir ve plak firmasi kapanmak zorunda kalinca Ferdi 4 yil boyunca bos kalmistir. Sonra Kader plak firmasiyla yaptigi Huzurum Kalmadi adli plak istenen satisi yapar. 1973 ve 1974 yillarinda Gorsev Plak adina bes tane plak yapti, Kir Cicekleri, Bana Gercekleri Soyle, Postaci, Mahkumlarin Duasi ve Yuregimde Yara Var. 45'likler, ancak Ferdi'nin gecimini saglamaya yeter. Ama aradigi, istedigi cikisi bir turlu yapamaz. Sonra arkadasi Ismail Mersinli'yle Elele adinda bir plak sirketi kurar, orda cikardigi Aksam Gunesi cok buyuk oranda satis yapar. Yalniz, basindan beri yakasini birakmayan sanssizlik yine Ferdi'nin pesini birakmamisti. Cesitli olaylar yuzunden o firmayi kapatmak zorunda kalir. Sonradan Elenor plakla anlasir, orda Birak Su Gurbeti, Alistim, Yad Eller ve Cesme ile o zamanin en cok satis yapan 45'liklerdi. Sans ibresi artik Ferdi'den yana donmekteydi. Bu arada sinemadada adini duyurur Ferdi Tayfur. 1976 yilinda Cesme filmini cekerken Necla Nazir ile tanisir ve ona asik olur. Adini Arabesk muzigin Devleri arasina yazdiran Ferdi Tayfur, gazino neonlarinin bas kosesindeki yerini de kisa zamanda alir. Gazinocular, filmciler ve plak yapimcilari Adana'nin bu bagriyanik sarkicisinin kapisini asindirir. Allah "Yuru ya kulum" demistir, Ferdi de yurumeye devam eder. Cesme'den sonra yaptigi Derbeder, Benim Gibi Sevenler, Son Sabah, Boynu Bukuk, Olmaz Olsun, Yuvasiz Kuslar, Batan Gunes, Huzurum Kalmadi, Gunaha Girme, Kalbimdeki Aci, Sen de mi Leyla, Yakti Beni, Insan Sevince, Durdurun Dunyayi, Bir Damla Ates, Bende Ozledim, Herseyim Sensin, Utaniyorum, Cilgin Arzular, Haram Oldu, Icimde Bir His Var, Ya Benimsin Ya Topragin, Sevgiler Cicek Gibi, Affet Allah'im, Naz Etme - Canina Okuyacagim, Allah'im Sen Bilirsin, Hoscakal Leyla, Bizim Sokaklar, Bana da Soyle, Emmoglu, Mor Guller, Dunya, Of Daglar ve Yoksun-Kor Talih, Zaman Tuneli, Klasikler 2, Zengin Olursam gibi kaset ve filmleriyle milyonlarin gonlunden ve dilinden dusmeyen Ferdi Tayfur, Turkiyenin gelmis gecmis en buyuk sanatcilarindan oldu. Dillere dusen sarkilarini sinemada ayni isimle filme ceken Ferdi Tayfur, cok sayida film cekti. Sarkicilik, sinema oyunculugunun yanisira, yonetmenlik arzusuyla yanip tutusan Ferdi Tayfur, su filmleri yonetti: Haram Oldu, Icimde Bir His Var, Ya Benimsin Ya Topragin, Canina Okuyacagim, Sevgiler Cicek Gibi ve Affet Allah'im. Yaklasik 100 kaset ve 30'un uzerinde film yapan unlu sanatci 9 kez Altin Plak odulu aldi. 1982 yilinda kendi adina Ferdifon Plakcilik sirketini kuran Ferdi Tayfur'un Konya tanisitgi bir kadindan bir oglu, evliliginden 2 kizi ve yaklasik 25 yildir birlikte oldugu sinema oyuncusu Necla Nazir'dan da bir kizi bulunuyor. 2000 yilinda seker hastaligi sonucu ayak parmaklarini kaybetmekten son anda kurtulan sanatcinin yurtici ve disinda milyonlarca hayrani bulunuyor.

Bu mesaj en son " 12-25-2007 " tarihinde saat 10:04 PM itibariyle YOSHİMATO tarafından düzenlenmiştir....
YOSHİMATO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to YOSHİMATO For This Useful Post:
Siyah_Oje (12-18-2007), ReDD (12-18-2007), _AlMiNa_ (12-18-2007)