BU KONUYA YORUM YAPMAK İÇİN HEMEN ÜYE OLUN 170.000 UYE YORUMLARINIZI OKUSUN
İTTİFAK ABARTILMAMALI
Hem sağ, hem sol 1980 sonrasındaki parçalanmayı gidermek için çaba harcadı. Sağ başaramadı, CHP ile DSP seçim ittifakı yaptı. Buradan bir sinerji doğacak mı?
Abartmamak lazım. Bu ittifak seçmen oyları açısından büyük öneme sahip değil. DSP ufak bir parti, CHP’nin de hedefleyebileceği kitlenin mitinglerde görülen tepkisini mecliste sandalyeye dönüştürülebilme yeteneği olup olmadığı henüz belirsiz. Ama merkez sol ‘Rahatsız kitleyi kucaklamak için gayret gösteriyor, şahsi çıkarlarımızdan vazgeçiyoruz’ şeklinde bir sinyal göndermekte merkez sağa göre daha başarılı oldu.
Ama bu ittifakın seçime yönelik, çıkar amaçlı olduğunu herkes biliyor?
Öyle ama bu mesajı götürmüş olmak, hiç sahip olmadıkları bir seçmen tabanını kendilerine çekmek açısından başarılı bir strateji olabilir.
Merkez solun milliyetçi söylemine gerçek sol seçmen nasıl tepki verecek?
CHP ulusalcı-milliyetçi alana bodoslama girdi. Bu söylem AB’yi Avrupa’ya yürümenin Cumhuriyet’in en temel adımı olduğunu söyleyen kesimi vatan hainliğiyle suçlamaya başladı. Entelektüel gruba karşı yürütülen bir proje belki bu ama Türk halkının yarısından fazlası AB’yi destekliyor. Bu durumda toplumun yarısına ‘Seni uyarıyorum, bu vatan hainliğidir’, yüzde 15’ine de ‘Sen de aslında benim dostum değilsin’ diyorsunuz. O zaman da kendinizi ufaltmış oluyorsunuz. Oysa bu sol ideolojiyle bağdaşmaz. Sol özünde enteryonalisttir. Ulusal sınırların ötesinde, insanların eşit ve kardeş olduğu argümanına dayanır. Bunu ‘Ben solcuyum’ diye yaparsanız solcu olmadığınızı söylemiş olursunuz aslında.
Nefesin Dokunsun Nefesime (Sebebim)
Eskiden inSanLar YaLınAyak Gezerken .. AşkLar, AdamakıLLıydı .Şimdi inSanlar YaLın Ayak DeğiL Ama AşkLar Yarım YamaLak.
|